26. Februāris 2024 15:30
Jaunumi
Dezinformācijas regulējumam veltīta izdevuma prezentācija un diskusija RJA 1. martā plkst. 10.00
Attēls: Rīgas Juridiskā augstskola

Rīgas Juridiskā augstskola (RJA) aicina uz izdevuma "Tiesiskās bāzes izstrāde noturīgas sabiedrības veidošanā Latvijā un Eiropas Savienībā" (Developing a legal framework for resilient societies in Latvia and the European Union) prezentāciju un diskusiju, kas š.g. 1. martā no plkst. 10.00 līdz 15.00 norisināsies RJA telpās, Rīgā, Strēlnieku ielā 4a k-2.

Pasākums ir brīvi pieejams, reģistrēties šeit.

Izdevuma mērķis ir pulcēt vietēja un starptautiska līmeņa ekspertus, lai izstrādātu nacionāla, Eiropas un transatlantiska līmeņa rekomendācijas tiesiskā regulējuma spēcināšanai dezinformācijas apkarošanā un reizē arī veicinātu sabiedrības noturību pret to.

Krājumā aprakstīti tiesiskie ietvari dezinformācijas regulēšanā Baltijas valstīs, Eiropas Savienībā un ASV, tāpat kā iniciatīvas un regulējumi, kas vērsti uz dezinformācijas ierobežošanu. Autori savos pētījumos uzsver, ka dezinformācijas apkarošanas politikai ir jāmainās un jābūt daudz proaktīvākai nekā līdz šim, un tam ir nepieciešama daudz stratēģiskāka pieeja. Pieejai jābūt vērstai uz līdzsvara atrašanu starp vārda brīvību un nepieciešamību to regulēt, kur izšķiroša nozīme ir pilsoņu izglītošanai informācijas ticamības jomā un digitālo informācijas avotu pārskatāmības spēcināšanai. Lai nodrošinātu atbilstošu ekosistēmu sabiedrības imūnsistēmas spēcināšanai pret dezinformāciju, ir nepieciešamas institucionālas izmaiņas un šis izdevums ir solis pareizajā virzienā, kas aizsāk diskusiju un sniedz nozīmīgu pamatu tālākām politikas, likumdošanas un sociālām iniciatīvām.

Pasākumu atklās RJA rektors Dr. Adams Čarnota un Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts. Ar uzrunu uzstāsies Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde, kas reizē ir arī ēnu referente INGE komitejā attiecībā uz ārvalstu iejaukšanos visos demokrātiskajos procesos Eiropas Savienībā, tostarp dezinformāciju. Uzrunām sekos izdevuma secinājumu apspriešana starp RJA rektoru Dr. Adamu Čarnotu un politologu, vienu no grāmatas autoriem Dr. Mārtiņu Hiršu. Pēc pusdienu pārtraukuma pasākumu noslēgsim ar diskusiju par atbildības spēcināšanu saistībā ar tiešsaistes manipulācijām, ko vadīs Latvijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis digitālajos jautājumos Viktors Makarovs.

Izdevums un tā prezentācija top ar Vācijas Republikas vēstniecības Rīgā un NATO Publiskās diplomātijas nodaļas atbalstu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties