23. Augusts 2023 09:36
Jaunumi
Aicina uz bezmaksas semināru "Eiropas Savienības institūciju loma un darbības specifika, ieviešot un veicinot ES tiesību ievērošanu"

Biedrība “Eiropas Savienības tiesību asociācija” sadarbībā ar Rīgas Juridisko augstskolu uzaicina uz semināru / diskusiju “Eiropas Savienības institūciju loma un darbības specifika, ieviešot un veicinot ES tiesību ievērošanu”.

Norise: Rīgas Juridiskā augstskola, 2023. gada 15. septembris, W-42, pl.13.30-16.30.

Pasākums veltīts ieskatam juristu darba aktualitātēs un aizkulisēs trijās Eiropas Savienības (ES) institūcijās – Eiropas Savienības Tiesā (EST), Eiropas Komisijā un Eiropas Prokuratūrā. EST ģenerāladvokāte un biedrības “Eiropas Savienības tiesību asociācija” (ESTA) valdes locekle Laila Medina pastāstīs par ES Tiesas lomu ES tiesību telpas veidošanā, tajā skaitā par EST un Vispārējās tiesas kompetenču sadalījuma jaunākajām izmaiņām, savukārt, EST Pētniecības un dokumentācijas direkcijas juriste, ESTA biedre Marina Borkoveca – par šīs direkcijas uzdevumiem un lomu ES tiesību vienotā piemērošanā. Eiropas Komisijas Juridiskā dienesta juristi ar teju 20 gadu darba pieredzi Eiropas Komisijas Juridiskajā dienestā un vienlaikus ESTA biedri – Agnis Sauka un Inese Rubene seminārā dalīsies ar savām atziņām par šī dienesta lomu un darba specifiku. Pasākuma dalībniekiem būs arī retā iespēja uzzināt par salīdzinoši jaunā ES iestādē - Eiropas Prokuratūrā aktuālo no Eiropas prokurora Gata Donika. ESTA biedre un RJA vieslektore Žaneta Mikosa, kura šobrīd strādā EST, pastāstīs par stažēšanās iespējām vairākās ES institūcijās. Visbeidzot, diskusiju gaisotnē tiks atvērta Eiropas Komisijas Juridiskā dienesta grāmata "ES tiesību 70 gadi: Savienība tās pilsoņiem", un jums būs iespēja aprunāties ar pasākuma lektoriem, kā arī uzzināt par stažēšanās praktiskiem aspektiem pasākuma noslēgumā.

Biedrība ESTA ir dibināta 2002. gadā un tās pamatmērķis ir veicināt zināšanas un izpratni Latvijā par ES tiesībām. Lai īstenotu šo mērķi, biedrības biedri pēta un analizē ES tiesības un ES institūciju darbību, dalās ar šīm zināšanām, organizē diskusijas par ES tiesībām, jo īpaši, starp juristiem, kuri specializējas dažādās tiesību apakšnozarēs, veicina pētniecību par ES tiesībām, kā arī to mijiedarbību ar nacionālajām un starptautiskajām tiesībām un skaidro ES tiesību piemērošanas ietekmi un praktiskos aspektus. Biedrībā var iestāties jebkura pilngadību sasniegusi fiziska persona, kura vēlas piedalīties biedrības mērķu īstenošanā, ja tā ieguvusi augstāko izglītību tiesību zinātnē, vai ir Latvijas, Eiropas Savienības valsts vai starptautiskai tieslietu sistēmai piederīga persona, vai pasniedz ar tiesībām saistītu kursu vai tā daļu jebkurā no augstskolām. Papildus informāciju par biedrību “Eiropas Savienības tiesību asociācija” var iegūt, rakstot uz eulaw.lv@gmail.com, kā arī no 2023. gada augusta - biedrības mājaslapā eulaw.lv (lapa izstrādes stadijā).

Grāmata "ES tiesību 70 gadi: Savienība tās pilsoņiem"

"ES tiesību 70 gadi: Pilsoņu savienība" ir Eiropas Komisijas Juridiskā dienesta grāmata, ar kuru tiek atzīmēti ES tiesību attīstība 70 gadu garumā. Grāmatas autori ir Komisijas juridiskā dienesta juristi, kuru ikdienas darbs saistīts Savienības tiesību aktu izstrādi, pareizu piemērošanu un šo tiesību aizstāvēšanu Savienības tiesās. Šī grāmata kalpo par pierādījumu, kā pēdējo 70 gadu laikā ES no ekonomiskas savienības ir pārveidojusies par pilsoņu savienību. Tajā ir atsauces uz būtiskākajiem ES Tiesas spriedumiem un tiek sniegts ieskats galvenajās ES tiesību jomās. Tā būs noderīga lasāmviela topošajiem juristiem, lai rastu iedvesmu turpmākajām Savienības tiesību studijām. Juristi ar lielāku pieredzi grāmatā atradīs lietderīgu informāciju par aktuālajiem Savienības tiesību jautājumiem.

Grāmatu var brīvi lejupielādēt angļu valodā: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/88c3f547-6ed0-11ed-9887-01aa75ed71a1.

Līdz 2023.gada beigām tā tiks publicēta visās ES dalībvalstu valodās. Informācija par Komisijas Juridisko dienestu: https://commission.europa.eu/about-european-commission/departments-and-executive-agencies/legal-service_en.

Pasākuma programma:

13:30 – 13:35 Ievadvārdi Ieva Rācenāja, RJA direktore, un Esmeralda Balode-Buraka, ESTA valdes priekšsēdētāja

13:35 – 14:15 Eiropas Savienības Tiesa

  • ES Tiesas un nacionālo tiesu sadarbība. Tiešās prasības un prejudiciālie jautājumi. EST un Vispārējās tiesas kompetenču sadalījums un jaunākās izmaiņas. Laila Medina, ES Tiesas ģenerāladvokāte, ESTA valdes locekle.
  • EST Pētniecības un dokumentācijas direkcijas funkcijas un loma ES tiesību vienotā piemērošanā. Marina Borkoveca, EST Pētniecības un dokumentācijas direkcijas juriste, ESTA biedre.

14:15 – 14:45 Eiropas Komisijas Juridiskais dienests

  • Juridiskā dienesta loma un darbības specifika. Agnis Sauka un Inese Rubene, Eiropas Komisijas Juridiskā dienesta juristi, ESTA biedri.

14:45 – 15:15 Eiropas Prokuratūra

  • Eiropas Prokuratūras loma un darbības specifika. Gatis Doniks, Eiropas Prokuratūras prokurors.

15:15-15:30 Stažēšanās iespējas Eiropas Savienības institūcijās. Žaneta Mikosa, ESTA valdes locekle, RJA vieslektore, ES Tiesa.

15:30 -16:00 Eiropas Komisijas Juridiskā dienesta grāmatas “ES tiesībām 70 gadi. Savienība tās iedzīvotājiem” prezentācija, kafija un sarunas ar ES institūciju pārstāvjiem par stažēšanās iespējām.

Reģistrēties pasākumam var šeit: https://bit.ly/ESTA_15Sept

 

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties