31. Oktobris 2023 13:07
Jaunumi
Tiesā nonāk krimināllieta pret bijušajām VID amatpersonām par kukuļa izspiešanu organizētā grupā

2023. gada 30. oktobrī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu pret trīs bijušajām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonām par to, ka tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, organizētā grupā, izspieda materiālu vērtību (kukuli) lielā apmērā pirms nelikumīgas darbības izdarīšanas.

Divām no šīm personām celta apsūdzība arī par to, ka būdamas valsts amatpersonas, mantkārīgā nolūkā, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli, kā arī izdarīja dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu, mantkārīgā nolūkā, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Apsūdzētās personas, darbojoties organizētā grupā, saskaņā ar iepriekš sadalītiem pienākumiem, nepamatoti uzsāka kriminālprocesu pret kādu SIA par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Īstenojot organizētās grupas noziedzīgo nodomu, pēc nepamatotā kriminālprocesa uzsākšanas, apsūdzētās personas vairākkārt sazinājās ar SIA valdes locekli un pieprasīja no viņa kukuli vairāk nekā 90 000 eiro apmērā, norādot, ka kukuļa maksāšana ir vienīgais risinājums kaitīgo seku novēršanai SIA un uzņēmēja interesēm, tādējādi apdraudot valsts dienesta normālu darbību un personu likumīgās intereses.

Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras virsprokurors Jānis Omuls: “Tiesiskās apziņas stiprināšana un sabiedrības aktīva līdzdarbība, nulles tolerance pret amatpersonu izdarītiem noziegumiem, soda neizbēgamība un tā bargums – tikai visiem šiem institūtiem darbojoties kompleksi, var panākt amatpersonu noziedzīgas rīcības novēršanu, atklāšanu, izmeklēšanu un vainīgo sodīšanu, kā arī veicināt ģenerālo prevenciju, proti, dot visām valsts amatpersonām skaidru signālu, ka pret amata noziegumiem valsts vēršas ar vislielāko bardzību un katram, kas neievēro likumu sava amata pienākumu izpildes laikā, būs jārēķinās ar attiecīgām krimināltiesiskām sekām. Konkrētajā gadījumā uzņēmējs neklusēja un informēja tiesībsargājošās iestādes par amatpersonu noziedzīgām darbībām, kas rezultējās ar kriminālprocesu un, iespējams, novērsa vēl smagāku seku iestāšanos. Šobrīd amatpersonu noziegumu apkarošanas jomā prokuratūrai ir izveidojusies laba un konstruktīva sadarbība ar izmeklēšanas iestādēm, kas rezultējas ar konkrētiem kriminālprocesiem un notiesājošiem spriedumiem. Kārtējo reizi aicinu sabiedrību aktīvi iesaistīties un informēt tiesībsargājošās iestādes par amatpersonu izdarītām pretlikumīgām darbībām un amatnoziegumiem.”

Lieta izskatīšanai nodota Ekonomisko lietu tiesai.

Izmeklēšanu šajā kriminālprocesā veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties