16. Aprīlis 2024 16:19
Jaunumi
Eirojusts palīdz cīnīties pret masveida krāpšanu Eiropas valstīs, Latvijā aizturēta viena persona

Ar Eirojusta atbalstu izdevies apturēt masveida krāpšanu Eiropas valstīs, kas saistīta ar viltotiem ieguldījumiem kaņepju ražotnēs, lai izstrādātos produktus izmantotu medicīnā. Likvidētas divas saistītas noziedzīgas organizācijas. Aplēsts, ka izkrāptie naudas līdzekļi ir aptuveni 645 miljoni eiro.

Šobrīd noskaidrots, ka krāpšana notikusi vismaz no 2020. gada janvāra līdz 2022. gada jūlijam, shēmu vadīja Krievijas noziedznieku tīkls, kas saistīts ar noziedzīgu grupu, kas bāzēta Vācijā. Investoriem tika solīts, ka nauda tiks ieguldīta kaņepju stādu audzēšanā – realitātē auga stādi netika pirkti. Shēmas organizatori maldināja investorus par to, ka strādā ar licencētiem kaņepju stādu uzņēmumiem.

Visai shēmai bija piramīdas jeb “Ponzi krāpšanas shēmas” raksturs, un tā solīja ārkārtīgi lielus ienākumus no ieguldījumiem. Izmeklēšana sākās Vācijā un Spānijā, kam vēlāk sekoja partneri citās valstīs visā Eiropā. Konstatēts, ka interneta vidē tika piesaistīti aptuveni 550 000 investoru, kuri lielākoties ir Eiropas iedzīvotāji.

Kopš 2022. gada Eirojusts ir sniedzis plašu atbalstu valsts iestādēm, tostarp palīdzot Vācijas, Spānijas un Francijas iestādēm izveidot un finansēt apvienoto izmeklēšanas grupu (JIT). Tas rezultējās ar veiksmīgu vienoto rīcību, ko koordinēja Eirojusts.

Pēc Vācijas un Spānijas varasiestāžu lūguma pēdējās dienās operatīvās darbības pret noziedzīgajiem tīkliem tika veiktas arī Igaunijā, Latvijā, Itālijā, Maltā, Polijā, Portugālē, Apvienotajā Karalistē un Dominikānas Republikā. Francijas varas iestādes izmeklēšanas laikā sniedza izšķirošu ieguldījumu kriptovalūtu plūsmu analīzē un līdzdarbojās operatīvajās darbībās Vācijā un Spānijā.

Šo apjomīgo pārrobežu izmeklēšanu atbalstīja arī Eiropols, uzņemoties vadību operatīvajā koordinēšanā un sniedzot pielāgotu analītisko atbalstu. Tāpat Eiropols ar iesaistītajām valstīm apmainījās ar finanšu izmeklēšanas rezultātiem, kā arī citiem izlūkdatiem.

Tika pārmeklētas arī vairāk nekā trīsdesmit vietas un par vairākiem miljoniem eiro tika iesaldēti kriptoaktīvi un banku konti. Tāpat tika arestēti nekustamie īpašumi, konfiscētas luksusa automašīnas, mākslas darbi, skaidra nauda un dažādas luksusa preces, kā arī liels daudzums elektronisko ierīču un dokumentu.

Izkrāptie naudas līdzekļi tika izmantoti, lai apmaksātu noziedzības shēmā iesaistītos uzņēmumus, uzturētu to darbību un paplašinātu krāpnieciskās darbības tīklu. Aizdomās turēto vidū ir arī viena persona no Latvijas, kura tika aizturēta 2024. gada 11. aprīlī.

Piektdien, 2024. gada 12. aprīlī, pamatojoties uz Spānijas, Madrides tiesas izdotu Eiropas apcietinājuma lēmumu un Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurora ierosinājumu, Rīgas pilsētas tiesa piemēroja aizturētai personai izdošanas apcietinājumu.

Ģenerālprokuratūrā turpinās Eiropas apcietinājuma lēmuma pārbaude un tiek lemts jautājums par personas izdošanu Spānijas Karalistei.

Latvijā operācijas norisē iesaistījās Ģenerālprokuratūra un Valsts policija.

Plašāku informāciju par operācijā iesaistītajām iestādēm un tās gaitu var skatīt Eirojusta tīmekļvietnē.

Eirojusts ir Eiropas Savienības (ES) institūcija, kas nodibināta 2002. gadā, lai veicinātu un uzlabotu ES dalībvalstu kompetento tiesu varas iestāžu sadarbību, izmeklējot un izvirzot apsūdzības lietās par smagiem pārrobežu un organizētiem noziegumiem, piemēram, terorismu, cilvēku tirdzniecību, narkotiku tirdzniecību, krāpšanu un noziedzīgā ceļā iegūtas naudas legalizāciju. 

Operācijā piedalījās:

  • Vācija;
  • Spānija;
  • Francija;
  • Igaunija;
  • Itālija;
  • Malta;
  • Polija;
  • Portugāle;
  • Apvienotā Karaliste.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties