26. Oktobris 2023 14:40
Jaunumi
Dalās ar eksperta pieredzi un zināšanām kibernoziegumu jomā
Foto no Valsts Policijas arhīva

2023. gada 19. un 20. oktobrī norisinājās Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes un Valsts policijas koledžas Izmeklētāju mācību centra kopīgi organizētais seminārs "Virtuālās valūtas no izmeklēšanas perspektīvas", kurā tika apskatītas aktualitātes saistībā ar virtuālām valūtām lietvedībā esošos kriminālprocesos. Seminārā kā lektors un eksperts praktisko uzdevumu izpildē piedalījās arī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Mārtiņš Jansons, kurš ir koordinējošais prokurors Latvijā kibernoziegumu un saistīto noziegumu jomā.

Semināra mērķis bija izglītot Valsts policijas darbiniekus un prokurorus par transakciju izsekošanas pamatiem un veicināt padziļinātu izpratni par galvenajiem izmeklēšanas principiem.

Seminārā klātienē pulcējās 61 dalībnieks no deviņām dažādām tiesībaizsardzības un sadarbības partneru iestādēm – Valsts policijas, Latvijas Bankas, Valsts policijas koledžas, Latvijas Republikas prokuratūras, Binance, Finanšu nozares asociācijas, Finanšu izlūkošanas dienesta, Rīgas pilsētas tiesas un Nodrošinājuma valsts aģentūras.

Pirmā semināra diena tika veltīta teorētiskām lekcijām par tādām tēmām kā virtuālo valūtu normatīvais regulējums, noziedzīgo grupu identifikācija, virtuālās valūtas realizācija un risku novērtējums. Ar stundu ilgu lekciju “Virtuālā valūta: Pārrobežu tiesiskā sadarbība un tās problemātika” uzstājās arī prokurors Mārtiņš Jansons. Katras lekcijas beigās bija iespējams uzdot interesējošos jautājumus, kā arī, lai veicinātu kopējo sadarbību un vairotu viedokļu apmaiņu, tika organizētas atvērtās diskusijas.

Savukārt otrajā dienā dalībnieki pilnveidoja savas praktiskās zināšanas ar visaptverošiem uzdevumiem grupās. Uzdevumi tika veidoti tā, lai dalībnieki varētu iepazīties ne tikai ar kratīšanas un pierādījumu iegūšanas procesu, bet arī, lai uzzinātu, kā tiek veidoti virtuālie valūtu maki un veiktas transakcijas. Praktiskos uzdevums vērtēja un analizēja ne tikai Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes pārstāvji, bet arī pārstāvji no prokuratūras un Rīgas pilsētas tiesas, kas sniedza savas rekomendācijas un ieteikumus sekmīgāku un efektīvāku izmeklēšanas procesu organizēšanai. Savā pieredzē kā eksperts dalījās arī prokurors Mārtiņš Jansons.

Tika secināts, ka, saskaroties ar virtuālo valūtu noziegumiem, galvenais izaicinājums ir pašas industrijas brieduma pakāpe, jo tā vēl nedarbojas kā vienots efektīvs tīkls. Tieši šī iemesla dēļ rodas problēmas gadījumos, kad ir jāpiemēro normatīvie regulējumi starptautiskā un pārnozaru līmenī.

Kā norāda semināra organizatori, dalībnieki augsti novērtēja organizēto semināru, tā aktualitāti un atspoguļotās tēmas, uzsverot, ka šis ir bijis viens no vislabāk organizētajiem semināriem, kas ir veicinājis praktisko izpratni par virtuālo valūtu un tās izmeklēšanas iespējām. Vienlaikus tika norādīts, ka šādi praktiska rakstura semināri ir jāturpina attīstīt un organizēt arī nākotnē, jo šī joma strauji attīstās un pieprasa aizvien jaunas inovācijas un padziļinātāku izpratni.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties