14. Septembris 2023 15:13
Jaunumi
Prokuratūra rīko konferenci “OECD Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos piemērošanas praktiskie aspekti”

Šā gada 19.–21. septembrī  prokuratūra sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu un Lielbritānijas vēstniecībām organizē starptautisku konferenci par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos (OECD Konvencija) piemērošanas praktiskajiem aspektiem. Konferencē galvenā uzmanība tiks veltīta ar korupcijas apkarošanu saistītu praktisku problēmjautājumu risināšanai, tajā skaitā OECD Konvencijas piemērošanas kvalitātei un ar to saistīto OECD rekomendāciju ieviešanai Latvijā. Tāpat konferencē uzmanība tiks pievērsta ar kukuļošanu saistītu kriminālprocesu iztiesāšanai.

Konferences pirmā diena notiks Semarah Hotel Lielupe, kas atrodas Bulduru prospektā 64/68, Jūrmalā, un to plkst. 9.00 atklās ģenerālprokurors Juris Stukāns, Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Pols Brumels (Paul Brummell), Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības vadītāja vietniece, pilnvarotā lietvede Džūlija Džekobi (Julia Jacoby), Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume un OECD korupcijas apkarošanas eksperts Vitors Žeromels (Vitor Geromel).     

Konferences pirmajā un otrajā dienā ar prezentācijām par OECD Konvencijas jautājumiem uzstāsies Latvijas un ārvalstu eksperti, kā arī eksperti no Amerikas Savienoto Valstu Federālā izmeklēšanas biroja. Savukārt konferences trešajā dienā Amerikas Savienoto Valstu Federālā izmeklēšanas biroja un Tieslietu departamenta eksperti vadīs sesijas, kurās vairāk koncentrēsies uz operatīvajām un uzraudzības darbībām, ko izmanto izmeklēšanas iestādes. Šo jautājumu analīze tiks organizēta slēgtā formātā.

“Katrs konferencē apskatāmais temats ir plašs un ietver daudzus tiesību piemērošanas praksē svarīgus apakšjautājumus. Līdz šim tik detalizēta pievēršanās OECD Konvencijas saturam mācībās vēl nav bijusi. Domāju, ka šī konference dos būtisku ieguldījumu OECD rekomendāciju sekmīgai izpildei. Prokuroru un izmeklētāju detalizētāka iepazīstināšana ar šiem jautājumiem ļautu praktiķiem skaidrāk izprast OECD Konvencijas prasības un orientēties pēc tām, piemērojot Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma normas. Turklāt nevar izslēgt, ka kādā no aspektiem var atklāties, ka būs nepieciešams kāds papildinājums vai precizējums Krimināllikumā vai Kriminālprocesa likumā, lai likums un prakse atbilstu OECD Konvencijas prasībām,” saka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Māris Leja.

OECD ir starptautiska organizācija, kurā ietilpst attīstītākās pasaules valstis. Tās galvenie mērķi ir veicināt apņemšanos ievērot demokrātijas un tirgus ekonomikas principus, sekmēt globālo tirdzniecību un ilgstošu ekonomisko attīstību. 2016. gada jūlijā Latvija kļuva par OECD 35. dalībvalsti.

OECD Konvencijā iekļautie pienākumi dalībvalstīm korupcijas apkarošanas jomā ir vērsti uz vairāku mērķu sasniegšanu: novērst un apkarot ārvalstu amatpersonu kukuļošanu saistībā ar starptautiskajiem biznesa darījumiem, paredzot kriminālatbildību par šāda veida kukuļošanu; nodrošināt atbildības piemērošanu juridiskajām personām par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu; nodrošināt valsts spēju sekmīgi apkarot starptautisko kukuļošanu, kā arī veicināt starptautisko sadarbību šī noziedzīgā nodarījuma izskaušanā.

OECD regulāri seko šīs Konvencijas piemērošanas praksei, sniedzot vērtējumu un rekomendācijas par to, kā valstis īsteno un izpilda Konvenciju. Attiecīgajos ziņojumos par tās izpildes gaitu tiek aplūkoti konkrētajai valstij specifiski jautājumi, kas izriet no izmaiņām tiesiskajā un institucionālajā sistēmā, kā arī tiek apkopots progress, kas panākts kopš iepriekšējās novērtēšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties