12. Septembris 2023 09:33
Jaunumi
Rīgā tiekas Latvijas un Ukrainas ģenerālprokurori

11. septembrī oficiālās vizītes Latvijā ietvaros Ģenerālprokuratūrā viesojās Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins. Tikšanās laikā klātesošs bija arī Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta virsprokurors Aivars Ostapko un Latvijas pārstāve Eirojustā Dagmāra Skudra.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns Ukrainas kolēģim pauda nedalītu Latvijas Republikas prokuratūras atbalstu Ukrainai. Ģenerālprokurori pārrunāja līdzšinējo sadarbību apvienotās izmeklēšanas grupas (AIG) ietvaros par kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru, kas izdarīti Ukrainā, un J. Stukāns apliecināja arī turpmāku prokuratūras gatavību piedalīties šajā  izmeklēšanas grupā. Tāpat tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi par savstarpējās sadarbības stiprināšanu un paplašināšanu.

AIG ar Eirojusta (Eiropas Savienības Aģentūras tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās) atbalstu tika izveidota 2022. gada 25. martā starp Lietuvu, Poliju un Ukrainu un aprīļa beigās tai pievienojās arī Starptautiskās krimināltiesas Prokuratūra (ICC-OTP). Latvija AIG pievienojās 2022. gada maija izskaņā. Kā norādīja ģenerālprokurors Juris Stukāns, līdz ar Latvijas pievienošanos AIG mūsu valsts iegūtos pierādījumus varēs izmantot visas AIG vienošanās puses.

AIG galvenais mērķis ir veicināt un koordinēt izmeklēšanas un kriminālvajāšanas starp iesaistītajām valstīm un ICC-OTP, kā arī atbalstīt pierādījumu vākšanu un nodrošināt ātru un drošu informācijas un pierādījumu apmaiņu.

Tikšanās laikā tika pārrunātas organizētās noziedzības tendences katrā no valstīm, identificēti tie noziedzīgie nodarījumi, kas aktuāli kā Latvijā, tā Ukrainā un kuru ierobežošanā un apkarošanā būtiska nozīme ir valstu savstarpējai sadarbībai. Kā vienu šādas veiksmīgas sadarbības piemēru var minēt šī gada pavasarī īstenoto telefonkrāpnieku grupas aizturēšanu, ko ciešā sadarbībā ar Ukrainas tiesībsargājošajām iestādēm veica Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvalde. Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes veiksmīgās starptautiskās sadarbības rezultātā izdevies gan pārtraukt starptautiskas noziedzīgas grupas darbību, gan iegūt būtiskus pierādījumus ārpus Latvijas robežām. Tas tika īstenots, pateicoties arī Eirojusta atbalstam.

Latvijā Ukrainas ģenerālprokurors ieradās, lai piedalītos Latvijas un Eiropas Padomes kopīgi organizētajā tieslietu ministru sanāksmē, kurā tiek lemts par tālākajiem soļiem, lai nodrošinātu Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, un par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu viņu ģimenēs.

Sanāksmē galvenā uzmanība pievērsta 2023. gada 17. maija Eiropas Padomes samita Reikjavīkā, Islandē, pieņemto lēmumu īstenošanai. Mērķis ir izpētīt, kā Eiropas Padome var palielināt savu ieguldījumu Ukrainas tieslietu sistēmas atbalstīšanā un starptautiskās tiesiskās kārtības atjaunošanā, nodrošinot visaptverošu Krievijas atbildību par agresiju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties