3. Jūlijs 2023 16:45
Jaunumi
Šodien darbu sāk Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu

Šodien Hāgā darbu sāka Starptautiskais centrs saukšanai pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu (ICPA), ko uztur Eiropas Savienības Aģentūra tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eurojust). Jaunizveidotajam centram būs ļoti būtiska nozīme, lai izmeklētu Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu un atvieglinātu tiesvedības procesu nākotnē notiekošajās tiesas prāvās. Šis centrs nodrošinās struktūru, lai atbalstītu un atvieglinātu patlaban notiekošās un nākotnē paredzētās izmeklēšanas par agresijas noziegumu un veicinātu apmaiņu ar pierādījumiem, kas savākti kopš Krievijas agresijas sākuma, un šādu pierādījumu analīzi.

Ar Komisijas atbalstu izveidotajā centrā darbojas dalībvalstu izvēlēti prokurori, kas jau strādā kopējā izmeklēšanas grupā, ar kuru centrs ir saistīts sava darba ietvaros. Iesaistītie eksperti ikdienu varēs sadarboties, ātri apmainīties ar pierādījumiem un vienoties par kopīgu stratēģiju. Eurojust sniegs operatīvo, juridisko, finansiālo un loģistikas atbalstu, tostarp pierādījumu saglabāšanai, uzglabāšanai un analizēšanai. Šis darbs ir ļoti būtisks, lai varētu sagatavoties nākotnē paredzētām tiesvedībām, kuras varētu notikt vai nu valsts, vai starptautiskajās tiesās, tostarp agresijas nozieguma tribunālā, kas, iespējams, tiks izveidots, vai arī Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) - attiecībā uz noziegumiem, kuri ir tās jurisdikcijā.

Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja: "Krievijas iebrukums Ukrainā katru dienu vēl aizvien rada neaprakstāmas ciešanas. Ļoti satraucošas ziņas par tīšiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem, ikdienā ir kļuvušas par nežēlīgu atgādinājumu par asinsizliešanu, kas pēc Putina pavēles ir atgriezusies atpakaļ mūsu kontinentā. Aizvien lielākā apmērā krājas pierādījumi par neskaitāmiem starptautiskiem noziegumiem, kurus pastrādājusi Krievija. Jaunajam starptautiskajam centram būs svarīga loma, lai gādātu par to, ka vainīgie stājas tiesas priekšā - arī par agresijas noziegumu. Mēs darīsim visu iespējamo, lai panāktu, ka Putins un viņa rīkojumu izpildītāji tiek saukti pie atbildības."

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties