16. Marts 2021 16:34
Jaunumi
Izdota Egona Rusanova grāmata “Versija par profesora Paula Minca dzīvi un viņa ekstraordināro krimināljustīciju”

Kā norādījis viens no grāmatas priekšvārda autoriem Dr. hist. profesors Harijs Tumans, “mūsu kultūras krātuvei no aizmirstības tiek atgriezts viens vārds un viens darbs. Dramatiskie un vētrainie XX gs. notikumi ne tikai salauza daudzus jo daudzus likteņus, bet arī deformēja vēsturisko atmiņu, no kuras izkrita vesela plejāde vārdu un darbu, kas nebija tīkami sarkanajam režīmam. Pagājuši jau trīsdesmit gadi, bet mēs joprojām turpinām apzināt zaudējumus un atgūt atmiņu par cilvēkiem un viņu veikumu. Tādēļ ir liels prieks, ka ar šo darbu mūsu kultūras atmiņai pilnā mērā tiek atgriezts vēl viens cilvēks un viņa veikums”.

Profesors Pauls Mincs (1868–1941) bija viens no starpkaru perioda (1918–1940) Latvijas juristiem – izcils krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību teorētiķis un pasniedzējs, zvērināts advokāts un visnotaļ vispusīgi aktīvs sabiedrības loceklis. Par nopelniem zinātniskajā un profesionālajā darbā profesors bija saņēmis arī dažādus apbalvojumus, tostarp II Zvaigžņu ordeni un III Zvaigžņu ordeni. Viņš aktīvi iesaistījās sabiedriskajos un politiskajos procesos, veica nozīmīgus zinātniskus pētījumus, mācīja jauno juristu paaudzes, bija atzīts un atpazīstams tiesību eksperts ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā mērogā. Tādējādi Pauls Mincs ar savu zinātnisko darbību sniedza neizmērojamu ieguldījumu tiesiskās domas izveidē Latvijas Republikā starpkaru periodā, un viņa zinātniskā ietekme turpinās arī mūsdienās.

Diemžēl 1941. gadā Pauls Mincs pats kļuva par viņa kaismīgi nosodītās “ekstraordinārās krimināljustīcijas” upuri. Būdams bez jebkāda tiesiska pamata kā “sociāli bīstams elements” arestēts un izsūtīts uz Kraslagu, profesors vecuma un slimību dēļ mira vēl pirms tiesas procesa, kurā tik un tā viņam nebija nekādu izredžu tikt attaisnotam. Tomēr tajā laikā Latvijā Paula Minca liktenis jebkurā scenārijā būtu skarbs un drūms. Ja pret profesoru safabricētā lieta 1942. gadā būtu nonākusi padomju “tiesā”, viņam visticamāk tiktu piespriests augstākais soda mērs. Bet, ja Paulu Mincu nebūtu skārušas padomju varas represijas, viņš kā ebrejs tik un tā būtu nolemts nāvei vācu okupācijas gados.

Grāmata ir trīs atsevišķu publikāciju kopums. Ievadā autors Egons Rusanovs rosina diskusiju par mūsdienu Latvijas kriminālprocesuālajām novitātēm aktuālo notikumu un Paula Minca uzskatu kontekstā. Turpinājumā lasītājiem tiek piedāvāta versija par Paula Minca biogrāfijas nozīmīgākajiem faktiem. Visbeidzot − vairāk nekā pirms simts gadiem Rīgā iespiestās Paula Minca grāmatas Extraordinäre Strafjustiz: rechtsgeschichtlichen Studien” (Ekstraordinārā krimināljustīcija: tiesību vēstures studijas) sešu nodaļu tulkojums no vācu valodas ar lasītājam nepieciešamiem paskaidrojumiem, kas dizainiski uztverama kā atsevišķa grāmata.

Savukārt grāmatas priekšvārda autore Dr. iur. profesore Sanita Osipova uzsvērusi, ka grāmata aicina mācīties no pagātnes kļūdām un nepakļaut personas prettiesiskiem procesiem. “Visupirms, tā lasītājam atklāj sava veida Zeitgeist jeb laika garu, jo vēsta par darbīgu, piesātinātu un traģisku izcila jurista mūžu. Turklāt vismaz man bija pārsteigums Paula Minca pirms vairāk nekā simts gadiem vācu valodā sarakstītais darbs “Ekstraordinārā krimināljustīcija: tiesību vēstures studijas”, kurš savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien.”

Pats grāmatas autors Egons Rusanovs norāda, ka “tas, ko vēlējās pateikt profesors Pauls Mincs, pavisam īsi būtu pasakāms atziņā − kopš seniem laikiem varneši ir centušies padarīt tiesu par savu vasali un nekādi labi likumi to nemainīs, ja vien valdītāji sevi paši gudri neierobežos. Tomēr vēsture liecina, ka tas īsti nekad nav noticis. Varbūt tāpēc despotijas vaibsti ir bijuši tik līdzīgi gan Senajā Romā, gan viduslaikos, gan arī mūsdienās...”

E. Rusanova grāmatu “Versija par profesora Paula Minca dzīvi un viņa ekstraordināro krimināljustīciju” izdevis Zvērinātu advokātu birojs “Rusanovs & Partneri”, kas turpinās publicēt darbus par citiem nozīmīgiem domātājiem, kas noderīgi juridiskās, vēsturiskās, politiskās domas attīstībai Latvijā. Grāmata ir pieejama ZAB “Rusanovs & Partneri” (rakstot uz e-pastu info@rusanovs.lv vai zvanot 67273267), tā būs pieejama arī Tiesu namu aģentūras tirdzniecības platformās un grāmatnīcās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties