2. Maijs 2024 16:42
Jaunumi
Tiesai no jauna jāskata lieta daļā par narkotisko vielu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu

Senāta Krimināllietu departaments 30. aprīlī atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā, ar kuru apsūdzētais attaisnots par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu realizācijas nolūkā. Daļā, ar kuru apsūdzētais attaisnots par narkotisko vielu pārvietošanu nelikumīgā veidā pāri Latvijas Republikas valsts robežai, zemākas instances tiesas pieņemtais spriedums ir atstāts negrozīts.

Apsūdzībā norādīts, ka persona ārpus Latvijas Republikas teritorijas iegādājās kokaīnu saturošu izžāvētu augu masu, kas bija iepakota līdzīgi kā tēja, pārveda to pāri robežai un glabāja savā dzīvesvietā līdz brīdim, kad pirms viņa nopratināšanas citā kriminālprocesā Policijas darbinieku dienā mēģināja to uzdāvināt procesa virzītājai Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes izmeklētājai.

Saskaņā ar apgabaltiesas atzinumu apsūdzētais neesot apzinājies, ka neatļauti iegādājās, glabāja un pārvadāja narkotiskās vielas, kuras bija iepakotas kā tēja. Senāts secināja, ka apgabaltiesa lietā iegūtos pierādījumus nav izvērtējusi atbilstoši Kriminālprocesa likumā noteiktajām prasībām. Apsūdzētā liecības par to, ka tēju atvedis no Dienvidamerikas, tā satur kokas lapas un vēlas šādu tēju eksportēt uz Latviju un uzsākt biznesu, apgabaltiesa nav izvērtējusi kopumā un savstarpējā sakarībā ar citiem lietā iegūtajiem pierādījumiem, tajā skaitā liecinieku liecībām, kā arī ziņām eksperta atzinumā par to, ka tējas maisiņiem līdzīgajos iepakojumos ir konstatēta izžāvēta augu masa, kas satur kokaīnu. Šajā daļā zemākas instances tiesas attaisnojošais spriedums ir atcelts.

Atbilstoši apgabaltiesas norādītajam krimināllietā esošo pierādījumu apjoms nav bijis pietiekams, lai konstatētu apsūdzētā vainīgumu narkotisko vielu pārvietošanā nelikumīgā veidā pāri Latvijas Republikas valsts robežai. Senāts atzina, ka kasācijas protestā šajā daļā nav norādīts uz pierādījumu vērtēšanā pieļautu konkrētu Kriminālprocesa likuma būtisku pārkāpumu. Līdz ar to attiecīgajā daļā zemākas instances tiesas attaisnojošais spriedums ir atstāts negrozīts. Senāta lēmums lietā Nr.SKK-154/2024 (15890010917).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties