6. Decembris 2018 11:59
Jaunumi
Saeima konceptuāli atbalsta policijas darbinieku tiesību paplašināšanu
1

Saeimas deputāti ceturtdien, 6. decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par policiju”, kas paredz paplašināt policijas darbinieku tiesības. 

Plānotie likuma grozījumi deleģē policijas darbiniekiem tiesības nogādāt iestādēs, kas sniedz atskurbšanas pakalpojumus, ārstniecības iestādēs vai mājoklī personas, kuras alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties, orientēties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev.

Pašlaik likums paredz, ka policijas darbiniekiem ir tiesības attiecīgās personas nogādāt ārstniecības iestādēs vai mājoklī, bet, ja tas nav iespējams, – policijas iestādē, kur persona tiek turēta speciāli iekārtotās telpās līdz atskurbšanai, bet ne ilgāk par 12 stundām. Tomēr praksē policijas iestādēs nav speciāli ierīkotu telpu atskurbšanai, un personu ievietošana policijas iestāžu pagaidu turēšanas telpās gan Latvijas tiesu institūcijās, gan starptautiskā sabiedrībā var tikt vērtēta kā spīdzināšana vai necilvēcīga attieksme pret personu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Tāpat plānots precizēt policijas darbiniekiem piešķirtās tiesības uz rakstveida pieteikuma pamata aizturēt personas, kuras mājoklī atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu reibuma stāvoklī un var nodarīt kaitējumu sev vai apkārtējiem cilvēkiem, vai gadījumā, ja apkārtējie cilvēki baidās palikt vienatnē ar personu un nav cita pamata tās aizturēšanai. Attiecīgās personas varēs paturēt policijas iestādē, līdz zudis apdraudējuma pamats, bet ne ilgāk par 12 stundām. Likumprojekta anotācijā skaidrots - izmaiņas nepieciešamas, lai preventīvi novērstu vardarbību ģimenē, draudus personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai.

Tāpat likumprojekts paredz paplašināt policijas darbiniekiem noteiktās tiesības izmantot masu informācijas līdzekļus un sociālos tīklus, tai skaitā valsts un pašvaldību masu informācijas līdzekļus un tīmekļvietnes. To varēs darīt, lai veiktu likumpārkāpumu profilaksi, noskaidrotu likumpārkāpuma izdarīšanas apstākļus un personas, kas to izdarījušas, kā arī meklētu noziedzniekus un bezvēsts pazudušos. Tāpat attiecīgos līdzekļus varēs izmantot, lai noskaidrotu tāda cilvēka personību, kurš nespēj sniegt ziņas par sevi, vai identificētu neatpazīta cilvēka līķi, tai skaitā, katastrofu gadījumos.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie divos lasījumos vēl jāskata Saeimai. 

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
ai_bi
7. Decembris 2018 / 08:51
0
ATBILDĒT
Praksē ne tikai "telpas nav aprīkotas", bet dienesta transportlīdzekļi arī. Personu tādā reibumā, ka nespēj stāvēt, jāievieto transportlīdzeklī, kurā var atrasties tikai sēdus, bez fiksācijas un tad jāved pa mūsu bedrainajiem ceļiem.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties