28. Novembris 2017 11:56
Jaunumi
Satversmes tiesā notiek atvērtā lekcija par kriptovalūtām un blokčeina tiesībām
4
Ketija Strazda

Pirmdien, 27. novembrī, Satversmes tiesā notika atvērtā lekcija, kurā par kriptovalūtām un blokčeina tiesībām stāstīja Ķīnas Blokčeina pētījumu centra lektore, Ķīnas Politisko zinātņu un Tiesību Universitātes maģistre Jeļena Streļņikova. Lekcijas laikā lektore skaidroja blokčeina tehnoloģijas uzbūvi un sniedza plašu ieskatu juridiskajos problēmjautājumos, kas saistīti ar kriptovalūtas izmantošanu pasaules mērogā.

Blokčeins jeb blokķēde ir kriptografiska tehnoloģija, uz kuras pamata tiek veidotas un izdotas kriptovalūtas. Turklāt papildus kriptovalūtu izdošanai, kā norādīja lektore, blokčeins var tikt izmantots daudziem dažādiem mērķiem, jo tas pēc savas būtības ir caurskatāms un neuzlaužams reģistrs. Lektore savā runā pievērsās kriptovalūtu tiesiskajam regulējumam. Viņa uzsvēra, ka kriptovalūtai piemīt gan saistību, gan lietu tiesību daba, jo tā var būt gan prece, gan maksāšanas instruments. Tādējādi, lai noregulētu kriptovalūtu tiesiskos aspektus, visticamāk, būs jārada tāds regulējums, kas abas šīs tiesību nozares apvienotu.

Lektore vērsa uzmanību, ka digitālās inovācijas pasaulē attīstās ļoti strauji un tās skars arī Latviju, tāpēc arī Latvijas juristiem jābūt gataviem risināt ar minētajām inovācijām saistītus juridiskos kāzusus. Viņa norādīja, ka vislabāk būtu, ja tiesību studenti jau šobrīd pievērstos šo jautājumu pētniecībai, ņemot par piemēru pasaulē esošo praksi, un apzinātu iespējamos variantus, kā digitālo inovāciju jautājumus varētu risināt Latvijas tiesību sistēmā.

Atvērto lekciju apmeklēja Satversmes tiesas tiesneši un darbinieki, kā arī pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Valsts policijas, prokuratūras, Tiesībsarga biroja, Latvijas Bankas un citi interesenti.

 
 
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
29. Novembris 2017 / 11:28
0
ATBILDĒT
Kas attiecas uz V. Putina kungu un notikumiem Krievijā, viena no lielākajām Krievijas bankām - Sberbank of Russia, oficiāli atvainojās par datora videokaršu augstajām cenām Krievijā, kuras esot iepirktas lielos apmēros mākslīgā intelekta attīstībai. Ļaunas mēles tērgā, ka kriptovalūtas iegūšanai.
Raimonds
28. Novembris 2017 / 12:51
1
ATBILDĒT
Gan JV redakcijai, gan Jeļenai Streļņikovai nevajadzētu lietot vārdu blokčeins, jo latviešu valodā šo tehnoloģiju var saukt par blokķēdi. Lai arī abi vārdi angļu un latviešu valodā daudziem neko neizsaka, anglicismu ieviešana pirmajās publikācijās par šo tēmu rada situāciju, ka laika gaitā valodas telpa šajā jomā būs piesārņota.
Max Headroom > Raimonds
28. Novembris 2017 / 16:37
2
ATBILDĒT
Ņemot vērā lektores tautību, vai nevarētu būt tā, ka šajā gadījumā vārdam latviešu valodā piepalīdz ieviesties ne vien angļu, bet arī krievu valoda (блокчейн)?
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 1
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties