26. Novembris 2015 15:09
Jaunumi
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraida sūdzības vairākās lietās

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (Tiesa) ir pieņēmusi galīgos lēmumus lietās "Gubenko pret Latviju" un "Kibermanis pret Latviju", atzīstot iesniegtās sūdzības par nepieņemamām tālākai izskatīšanai pēc būtības un izbeidzot tiesvedību šajās lietās.

Lietā Kibermanis pret Latviju, iesniedzējs, bijušais tiesu izpildītājs, atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (Konvencija) 8.pantu (tiesības uz privātās dzīves un korespondences neaizskaramību), sūdzējās par veidu, kā notika kratīšana viņa birojā, kā arī apstrīdēja viņa telefonsarunu noklausīšanās likumību. Iesniedzēja sūdzību par kratīšanas norisi Tiesa noraidīja, jo iesniedzējs nebija ievērojis Konvencijā noteikto sešu mēnešu termiņu sūdzības iesniegšanai. Savukārt iesniedzēja sūdzību par viņa telefonsarunu noklausīšanos Tiesa noraidīja tādēļ, ka iesniedzējs pirms vēršanās Tiesā nebija pilnībā izmantojis nacionālos tiesiskās aizsardzības līdzekļus, proti, iesniedzējs pret viņu uzsāktā kriminālprocesa ietvaros nebija visās tiesu instancēs uzturējis sūdzību par viņa telefonsarunu noklausīšanās likumību.

Pilns Tiesas lēmuma teksts angļu valodā ir pieejams Tiesas tiešsaistes vietnē. Lai atrastu lēmumu, Tiesas datu bāzes izvērstās meklēšanas sadaļā (ADVANCED SEARCH) jāievada iesnieguma numurs (42065/06) un pasludināšanas datums (03/11/2015).

Lietā Gubenko pret Latviju, iesniedzējs, Starptautiskās Krišnas apziņas biedrības sekotājs, atsaucoties uz Konvencijas 9.pantu (reliģijas brīvība), sūdzējās par to, ka cietuma vadība, kurā viņš izcieta piespriesto brīvības atņemšanas sodu, liedza viņam kamerā turēt virkni reliģiskas nozīmes priekšmetu (lūgšanu krelles, audioatskaņotāju un audio kasetes ar lūgšanām u.c.). Tiesa sūdzību noraidīja, jo iesniedzējs nebija pienācīgā kārtā vērsies ar iesniegumu Satversmes tiesā, apstrīdot 2006. gada 30. maija Ministru kabineta noteikumu Nr.423 “Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi” attiecīgās normas, un tādēļ nebija izsmēlis viņam pieejamos nacionālos tiesiskās aizsardzības līdzekļus.

Pilns Tiesas lēmuma teksts angļu valodā ir pieejams Tiesas tiešsaistes vietnē. Lai atrastu lēmumu, Tiesas datu bāzes izvērstās meklēšanas sadaļā (ADVANCED SEARCH) jāievada iesnieguma numurs (6674/06) un pasludināšanas datums (03/11/2015).

Tiesas lēmumi abās lietās ir galīgi un nepārsūdzami.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties