24. Februāris 2015 10:59
Jaunumi
Partnerattiecību tiesiskais regulējums: kādu ceļu izvēlēsies Latvija?

24.februārī klajā nācis tematiskais žurnāla „Jurista Vārds” numurs, kas veltīts partnerattiecību tiesiskajam regulējumam.

Igaunijas parlaments 2014.gada 9.oktobrī tikai ar divu balsu pārsvaru pieņēma Reģistrētas kopdzīves likumu, bet Latvijā par šādu iespēju vai kaut ko tamlīdzīgu vēl tikai diskutē, tai skaitā arī jaunajā "Jurista Vārda" numurā.

Igaunijas pieredze ar jaunu vilni atsāka diskusiju arī Latvijā par partnerattiecību reģistrāciju. Saeimas deputāts Veiko Spolītis iesniedzis priekšlikums, kas paredz partnerattiecību legalizāciju Latvijas Civillikuma Ģimenes tiesību sadaļā. Priekšlikums paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu "partnerība", Civillikumā 40.pantā nosakot, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai.

Tādējādi 24.februāra "Jurista Vārda" numurā var iepazīties ar Veiko Spolīša priekšlikumu "Partnerība – cilvēktiesību aizsardzība esošām kopdzīves formām", Evitas Gošas rakstu "Partnerattiecību tiesiskais regulējums uzlabo ievērojamas sabiedrības daļas dzīves kvalitāti", Olgas Beinarovičas rakstu "Ārpuslaulības kopdzīves regulējuma harmonizācijas tendences un nākotnes perspektīvas Eiropā", kā arī Baibas Rudevskas rakstu "Viendzimuma pāru kopdzīves regulējuma tiesībpolitiskā problemātika".

Jāpiebilst, ka tiesiskā regulējuma efektivitātei nepietiktu grozīt tikai vienu Civillikuma pantu. Nepieciešams komplekss risinājums. Šīs nedēļas "Jurista Vārdā" sniegts arī ieskats Igaunijas Reģistrētas kopdzīves likuma struktūrā un saturā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties