30. Aprīlis 2014 14:42
Jaunumi
I.Ziemele: ECT tikusi galā ar acīmredzami nepieņemamu lietu uzkrājumu
1
ECT tiesnese un palātas prezidente Ineta Ziemele uzsver, ka ECT tikusi galā ar acīmredzami nepieņemamu lietu uzkrājumu.
Foto: Boriss Koļesņikovs

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) kopš pastāvīgas tiesas izveidošanas Strasbūrā praktiski ir tikusi galā ar acīmredzami nepieņemamu lietu uzkrājumu, 30.aprīlī konferencē par Latvijai aktuālajiem cilvēktiesību jautājumiem sacīja ECT tiesnese un palātas prezidente Ineta Ziemele.

Kā konferencē norādīja I.Ziemele, ECT ir nepārtraukti reformējusies iekšēji, un pašlaik ECT praktiski ir tikusi galā ar acīmredzami nepieņemamu lietu uzkrājumu, un tas ir milzīgs atvieglojums tiesas resursiem. Tiesnese piebilda, ka pašlaik katru dienu tiesā no Ukrainas ienāk starp 500 un 1000 pieteikumiem.

"Ja pagājušajā gadā es vēl runāju par 150 000 lietu, tad uz 2013.gada beigām lietu uzkrājums "nokrita" uz 100 000 lietu," norādīja I.Ziemele. Tiesnese minēja, ka, kopš ir sakārtoti resursi tiesā, ECT spēj tikt galā ar visiem ienākošajiem pieteikumiem, gan norādot, ka lietu uzkrājumi ir zināma problēma.

Izsakoties par lietām ECT, tiesnese norādīja, ka tās ir "ārkārtīgi interesantas" un ar būtiskiem tiesas vērtējumiem. I.Ziemele arī norādīja, ka intensitāte tiesā ir pieaugusi. "Latvijā būtu nepieciešams padomāt par to, kā sistemātiski informēt ne tikai par Latvijas lietām, bet arī par lietām kopumā," pauda I.Ziemele.

I.Ziemele runāja arī par galvenajām tēmām, kas "parādās" skatāmajās lietās, norādot, ka galvenokārt tās saglabājas gadu no gada, bet ir tādas, kas ir jaunas. Pēc viņas teiktā, ECT turpinājusi strādāt ar bērnu tiesībām, un gada "lieta" bija "X pret Latviju", kas patlaban "noteikti nosaka ECT judikatūru attiecību uz to, kā tiesa gribētu, lai nacionālās tiesas izvērtē, kas ir labākajās bērna interesēs". Tiesnese uzsvēra, ka vecāku strīdi dažādos veidos un formātos konstanti nonāk līdz ECT.

Tāpat aktuālie jautājumi ir bijuši attiecībā uz imigrāciju un nelegālo imigrantu tiesībām, kā arī milzīgs tiesas resurss tiek patērēts starptautisko konfliktu lietu skatīšanai.

Papildus ECT ir pievērsusies lietām saistībā ar zinātnes, īpaši medicīnas, sasniegumiem, kas kļūst arvien aktuālākas. "Piemēram, līdz Lielajai palātai bija nonākusi lieta, kurā ir jautājums par to, vai Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija paredz vai neparedz tiesības uz nāvi," minēja tiesnese.

Vēl "plašumā vēršas" ar minoritātēm saistītie jautājumi, un bija lietas par viendzimuma partnerattiecībām un vai šādās attiecībās būtu iespējams adoptēt bērnu – lieta pret Austriju. Ziemele gan norādīja, ka Eiropas valstīs ir ļoti dažādi viedokļi šajā jautājumā.

Liels bloks ir arī krimināltiesību jautājumi. Tiesnese pastāstīja, ka ECT drīzumā ir gaidāms spriedums lietā pret Krieviju par "metāla būri" tiesu zālēs, kur ir jautājums par to, vai tāda "konstrukcija" ir pieļaujama tiesas sēžu zālē un vai modernajā Eiropā ir pieļaujama tāda vieta.

Tiesnese gan skaidroja, ka, lai arī dažkārt – pēc ECT spriedumiem pret Latviju – liekas, ka valstī nekas nestrādā un pārkāpumi ir visur, tad tā tas neesot un problēmas pastāv visās valstīs, un gads ir bijis ļoti raibs.

I.Ziemele izteicās, ka risinājumus tam, kā uzlabot tiesību aizsardzības mehānismus, meklē pilnīgi visi. "Piemēram, Bulgārijā ir atrasts ļoti interesants risinājums, uz kuru varbūt varētu paskatīties arī Tieslietu ministrija. Viņiem pastāv visaptverošs Valsts atbildības likums par dažādiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kurus skatās civiltiesiskā kārtībā," stāstīja ECT tiesnese.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Valija
2. Maijs 2014 / 14:23
0
ATBILDĒT
Lietu tiesvedības gaitas izsekošana būtu jāveido-pilnveidojot Latvijas Tiesu Portāla E-pakalpojumi sadaļu: Tiesvedības gaita-atspoguļojot arī tiesvedības gaitu Eiropas Cilvēktiesību tiesā.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties