14. Marts 2024 13:40
Jaunumi
Senāts skaidro: Kā nosakāms mantiskā zaudējuma apmērs par kontrabandas preču nelikumīgu apriti

Senāta Krimināllietu departaments 12. martā noraidīja advokāta pieteikumu par tiesas nolēmuma izskatīšanu no jauna, atzīstot, ka no notiesātā valsts labā pamatoti piedzīta materiālā kaitējuma kompensācija, tai skaitā nenomaksātais muitas nodoklis.

Pirmās instances tiesa, apstiprinot vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, konstatēja, ka notiesātais nelikumīgi pārvietoja (pārvadāja) tabakas izstrādājumus lielā apmērā. Ar tiesas spriedumu no notiesātā valsts labā tika piedzīta materiālā kaitējuma kompensācija. Uzskatot, ka nenomaksātā muitas nodokļa piedziņa neatbilst Eiropas Savienības Tiesas sniegtajai Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 9. oktobra Regulas (ES) Nr. 952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu (turpmāk – Savienības Muitas kodekss), 124. panta pirmās daļas „e” punkta interpretācijai, viņa advokāts spiedumu attiecīgajā daļā lūdza atcelt.

Saskaņā ar Senāta norādīto, izvērtējot mantiskā zaudējuma apmēru par kontrabandas preču nelikumīgu apriti, jāņem vērā, ka, pieņemot Savienības Muitas kodeksu, ir mainījusies tiesiskā situācija mantiskā zaudējuma piedziņā saistībā ar muitas nodokļa nesamaksāšanu. Jaunie nosacījumi paredz muitas parāda dzēšanu neatkarīgi no kontrabandas preces aizturēšanas un konfiskācijas vietas.

Lai konstatētu, vai jaunā tiesību norma ir piemērojama izskatāmajā lietā, vispirms jānoskaidro, vai tā bija spēkā noziedzīga nodarījuma izdarīšanas laikā. Izlemjot jautājumu par Eiropas Savienības tiesību normas piemērošanu, svarīgi noskaidrot tiesiskās situācijas izveidošanās brīdi, ja jaunajā tiesību normā nav īpaši atrunāts citādi. Tā kā Savienības Muitas kodeksā nav atrunas par tiesību normas atpakaļ vērstu spēku, tā 124. pants ir piemērojams no 2016. gada 1. maija.

Konkrētajā gadījumā notiesātais tabakas izstrādājumus lielā apmērā bija nelikumīgi pārvietojis (pārvadājis) līdz iepriekš minētajam datumam. Tādējādi muitas parāds un muitas parāda dzēšanas nosacījumi bija iestājušies pirms iepriekš aplūkotā materiālā tiesību norma stājās spēkā. Atbilstoši noziedzīga nodarījuma izdarīšanas laikā spēkā esošajai Padomes 1992. gada 12. oktobra Regulas (EEK) Nr. 2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi 233. panta pirmās daļas „d” punktam muitas parāds nav dzēšams gadījumā, ja preču aizturēšana notikusi pēc tam, kad tās šķērsojušas šajā teritorijā esošo pirmo muitas iestādi.

Senāta lēmums. Lieta Nr. SKK-J-67/2024 (11210010516)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties