12. Marts 2024 16:59
Jaunumi
Jauni ES noteikumi paredzēs kriminālatbildību par ES sankciju apiešanu

Eiropas Parlaments pieņēmis jaunus noteikumus, lai saskaņotu ES sankciju izpildi visās dalībvalstīs.

Eiropas Parlaments ar 543 balsīm par, 45 pret un 27 atturoties otrdien pieņēma ar dalībvalstīm jau saskaņotu direktīvu, kas ievieš kriminālatbildību par ES sankciju pārkāpšanu un apiešanu. Jaunā direktīva nosaka vienotu pārkāpumu definīciju un minimālos sodus.

ES sankcijas var ietvert līdzekļu un aktīvu (tostarp kriptoaktīvu) iesaldēšanu, ceļošanas aizliegumus, ieroču embargo un uzņēmējdarbības ierobežojumus. Lai gan sankcijas tiek pieņemtas ES līmenī, izpilde ir dalībvalstu ziņā, un pašlaik tajās valda atšķirīgas izpratnes par to, kas uzskatāms par izvairīšanos no sankcijām, kā arī atšķiras par to paredzētie sodi.

Jaunais likums noteiks vienotu definīciju sankciju pārkāpšanai, un ietver, piemēram, līdzekļu neiesaldēšanu, ceļošanas aizlieguma vai ieroču embargo neievērošanu, līdzekļu pārskaitīšana personām, uz kurām attiecas sankcijas, vai darījumu veikšanu ar valsts struktūrām valstīs, kurām piemērotas sankcijas. Par sodāmu pārkāpumu kļūs arī finanšu pakalpojumu vai juridisko konsultāciju sniegšana ar mērķi palīdzēt pārkāpt sankcijas.

Direktīva arī definē sankciju apiešanu un nodrošina, ka tas ir sodāms pārkāpums. Piemēri ietver iesaldējamo līdzekļu slēpšanu vai pārsūtīšanu, īpašuma patieso īpašnieku slēpšanu un vajadzīgās informācijas nesniegšanu. Likums nosaka, ka humānā palīdzība vai cilvēku pamatvajadzību atbalstīšana nav uzskatāma par sankciju pārkāpumu.

Stingrāki sodi par izvairīšanos

Direktīva nodrošina atturošus sodus par sankciju pārkāpšanu un apiešanu, kā nosaka, ka tas ir krimināls nodarījums, par ko visās dalībvalstīs jāpiespriež cietumsods uz laiku līdz pieciem gadiem. Ja sankcijas pārkāpj vai apiet uzņēmumi, tiesnešiem jābūt iespējai noteikt atturošus naudas sodus, tomēr dalībvalstis var izvēlēties, vai maksimālais sods jāaprēķina, pamatojoties uz uzņēmuma gada apgrozījumu pasaulē, vai arī kā konkrēti summas “griesti”.

Pašlaik atšķirības dalībvalstu paredzētajos sodos ļauj uzņēmējiem meklēt labvēlīgākās jurisdikcijas, proti, dalībvalstis, kurās par sankciju apiešanu piemērots vismazākais sods. Jaunais likums dotu tiesnešiem visdažādākos līdzekļus pārkāpēju sodīšanai. Papildus tīšiem pārkāpumiem, ieroču vai divējāda lietojuma preču tirdzniecība tiktu sodīta arī gadījumos, ja tā notikusi rupjas nolaidības dēļ.

Turpmākie soļi

Likums vēl oficiāli jāapstiprina arī Padomei. Tas stāsies spēkā divdesmit dienas pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī, un pēc tam dalībvalstīm būs viens gads, lai to transponētu nacionālajos tiesību aktos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties