29. Februāris 2024 09:13
Jaunumi
Augstākā tiesa Mediju dienā iepazīstina ar tiesu prakses apkopojumu valsts drošības jautājumos
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Ņemot vērā šībrīža ģeopolitisko situāciju un valsts drošības aktualitāti, Augstākā tiesa veikusi tiesu prakses apkopojumu lietās par valsts drošības jautājumiem. Ar to žurnālistus Mediju dienā 28. februārī iepazīstināja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētāja Anita Poļakova.

Krimināllietu departamenta priekšsēdētāja norādīja, ka gan pagājušajā gadā veiktie grozījumi Krimināllikumā, nosakot lielākus sodus par noziegumiem pret valsti, gan šis tiesu prakses apkopojums ir stingrs vēstījums tiesām, ka situācija šodien nav tāda, kāda bija pirms 2–3 gadiem – ir mainījusies valsts drošības apdraudējuma intensitāte un potenciālās sekas. Piemēram, ja robežpārkāpumiem iepriekš bija pamatā ekonomiskās intereses, tad šobrīd tā ir hibrīdkara daļa. Vai tiesas izprot šībrīža apdraudējumu sekas un vai tiesas savā izpratnē tiek līdzi pārmaiņām? Krimināllietu departamenta priekšsēdētāja atzina: kaut arī ir spriedumi, kas parāda, ka ir tiesneši, kam bijusi vajadzīgā reakcija vēl līdz likuma grozījumiem, tomēr kopumā – nē, tiesas netiek līdzi, izpratne veidojas pakāpeniski. Viņa akcentēja arī mediju lomu šīs izpratnes veidošanā caur pilnīgu un kvalitatīvu informāciju.

Tiesu prakses apkopojumā uzsvars likts uz tiesas spriedumu motivācijā pieļautām kļūdām. Spriedumiem jābūt tik labi argumentētiem, lai sabiedrībai būtu pārliecība, ka tiesa izprot valsts apdraudējuma realitāti un tiek piemēroti atbilstoši sodi, kas ir prognozējami un saprotami.

Arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs akcentēja nepieciešamību pēc vienotas metodes sodu noteikšanai un pietiekamas argumentācijas par soda veida izvēli.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs žurnālistus informēja arī par Augstākās tiesas aktualitātēm un statistiku pagājušajā gadā.

Savukārt sabiedriskās politikas centra “Providus” direktore un pētniece Iveta Kažoka vadīja žurnālistu sarunu par tiesu informācijas pieejamību, it īpaši Augstākās tiesas informācijas izmantojamību. Kritiku mediju pārstāvji izteica par pārlieko tiesu nolēmumu anonimizāciju un par tiesu aiziešanu no mutvārdu sēdēm uz rakstveida procesu, kas mazina tiesu atklātību un arī vienlīdzīgu tiesas pieejamību. Attiecībā uz Augstāko tiesu, tika uzteikti judikatūras klasifikatori, ko savā darbā izmanto arī žurnālisti, kā arī senatoru pieejamība komentāriem par kasācijā izskatītām lietām.

Mediju diena ir Augstākās tiesas tradīcija jau desmit gadus. Uz to tiek aicināti par tieslietām rakstošie un raidījumus veidojošie žurnālisti.   

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties