22. Februāris 2024 13:25
Jaunumi
Arī pēc Eiropas Padomes finansētā projekta noslēguma turpināsies mediācijas un juridiskās palīdzības pieejamības stiprināšana
Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece ārvalstu sadarbības un stratēģijas jautājumos Kristīne Pommere
Foto no Tieslietu ministrijas arhīva

Trešdien, 21. februārī, norisinājās Tieslietu ministrijas un Eiropas Padomes Komisijas Tiesu efektivitātei (CEPEJ) īstenotā projekta "Stiprināt pieeju tiesiskumam Latvijā, veicinot mediācijas un valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumus (2. daļa)" noslēguma pasākums.

Projekta noslēguma pasākumā piedalījās projekta partneri no Eiropas Komisijas, CEPEJ un Tiesu administrācijas, ārvalstu un nacionālie eksperti, pilotprojekta dalībnieki no Madonas novada Sociālā dienesta, Rīgas SOS Ģimeņu atbalsta centra un Centrs “Marta”, kā arī citi projekta īstenošanā iesaistīto organizāciju pārstāvji.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece ārvalstu sadarbības un stratēģijas jautājumos Kristīne Pommere norādīja: “Tieslietu ministrijai ir būtiski turpināt attīstīt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pieejamību un mediācijas izmantošanu. Tāpēc esam priecīgi, ka tuvākajos gados varēsim izmantot šī projekta galarezultātus, lai apmācītu daudz lielāku skaitu tiesu sistēmas profesionāļu un citus speciālistus par mediācijas jautājumiem un mediācijas metožu izmantošanas iespējamību profesionālo pienākumu veikšanā.”

Projekta laikā tika sagatavots ziņojums par jauna veida pakalpojuma – Latvijai pielāgotas sākotnējās juridiskās palīdzības mehānisma izveidi, ņemot vērā iespējamo mediācijas izmantošanu, tās integrēšanai Latvijas bezmaksas juridiskās palīdzības sistēmā. Tāpat pilotprojekta ietvaros pārbaudīts, ka sākotnējo juridisko palīdzību spēj sniegt atbilstoši apmācīti jauna veida speciālisti, piemēram, sociālo dienestu darbinieki, nevalstiskās organizācijas un universitāšu studenti. Projekta eksperti sagatavoja ziņojumu par nepieciešamajiem sākotnējās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības kvalitātes nodrošināšanas mehānismiem un to pielietojumu pārbaudīja praksē pilotprojekta ietvaros.

Arī turpmāk praksē varēs izmantot, projekta ietvaros izveidoto, mācību programmu sākotnējās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju profesionālo zināšanu stiprināšanai, kā arī ieviest izstrādāto stratēģiju un rīcības plānu mediācijas izmantošanas veicināšanai.

Projekta ietvaros tika arī izmēģinātas jaunas pieejas starpinstitucionālas apmācības tiesu sistēmā strādājošiem profesionāļiem – tiesnešiem, advokātiem un tiesu izpildītājiem – mediācijas metožu izmantošanas iespējamību profesionālo pienākumu veikšanā.

Papildu informācija:

Projekts tika uzsākts 2022. gada 28. martā un ir turpinājums jau iepriekš īstenotā Strukturālo reformu atbalsta instrumenta projekta "Pieejas tiesiskumam stiprināšana Latvijā, veicinot mediācijas un valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumus, kā arī atbalstot tiesu politikas attīstību un paaugstinot tiesas vadības kvalitāti" aktivitātēm.

Projektu finansēja Eiropas Savienība, izmantojot Tehniskā atbalsta instrumentu, un to īsteno Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei (CEPEJ) sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu un Tieslietu ministriju.

Plašāka informācija par projektu pieejama Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties