21. Februāris 2024 10:09
Jaunumi
Prezentēs materiālus par cilvēktiesību ievērošanu

Invalīdu un viņa draugu apvienība "Apeirons" kopā ar Latvijas Tiesnešu mācību centru šodien rīkos informatīvu pasākumu "Cilvēktiesību labirints: kopā uz tiesiskuma ceļa", kurā tiks prezentēti materiāli par cilvēktiesību ievērošanu, aģentūru LETA informēja nodibinājuma pārstāve Liene Eisaka.

2022. gada nogalē Latvijas Tiesnešu mācību centrs (LTMC) kopā ar "Apeirons"" sāka projektu "Universālais dizains cilvēktiesību ievērošanā", kura laikā aktualizēja cilvēktiesību jautājumus, izzināja tiesnešu zināšanas par invaliditāti un cilvēku ar invaliditāti zināšanas par tiesu un tiesībām.

Pasākumā tiks prezentēti informatīvie materiāli, kas izstrādāti projekta laikā, kā arī tiks pastāstīts par projektu kopumā un tā sasniegto.

Eisaka informēja, ka, ņemot vērā 2023. gada pētījuma rezultātus, kurā piedalījās tiesneši un tiesu darbinieki, tiek izstrādāts tiesu standarts jeb rokasgrāmata, lai ikviens tiesnesis varētu viegli un pārskatāmi iepazīties ar svarīgāko, par ko vajadzētu padomāt, ja tiesas procesa dalībnieks ir cilvēks ar invaliditāti.

Papildus standartam no 22. februāra tiks sāktas klātienes mācības tiesnešiem, kuras tiks atklātas ar pasākumu "Sajūtu pusdienas". Svarīgi, ka mācības no marta sākuma būs pieejamas arī e-vidē LTMC mācību informācijas sistēmā, tādējādi stiprinot tiesnešu un tiesu darbinieku kompetenci darbā ar cilvēkiem ar invaliditāti.

Neatņemama projekta sastāvdaļa ir cilvēku ar invaliditāti un sabiedrības informēšana par tiesu un tiesībām, tāpēc ir izstrādāts trīs sēriju video par to, kas ir tiesa, kas ir tiesas process un kā vērsties tiesā. Viens no svarīgiem materiāliem, kas tiek izstrādāts, ir piecas infografikas, kurās vizuāli tiek attēlots, piemēram, kas ir administratīvais process vai kriminālprocess.

Kā norāda "Apeirons" valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, svarīgi ir saprast, ka zināt, kā aizstāvēt savas tiesības, nav tikai juridiska prasme, bet gan pamatprincips, kas cieši saistīts ar individuālo brīvību un taisnīgumu. Šis iemaņu apgūšanas ceļš veicina ne tikai personisko pašnoteikšanos, bet arī kopējo sabiedrības attīstību.

"Spēja izteikt savu viedokli un aizstāvēt tiesības rada nepieciešamo līdzsvaru starp iedzīvotāju un valsts attiecībām, veicinot demokrātijas stiprināšanu. Tiesību aizsardzība ir kā stūrakmens, kas nodrošina sabiedrības labklājību, un tādēļ svarīgi ieguldīt pūles, lai arī cilvēki ar invaliditāti apgūtu šo būtisko prasmi un veicinātu tiesiskumu savā ikdienas dzīvē," viņš uzsver.

"Iekļaujošai sabiedrībai ir raksturīga gan izpratne, gan zināšanas un attiecīgi attieksme un uzvedība. LTMC darbs jau 29 gadus ir sniegt tās zināšanas un prasmes, kas ir nepieciešamas kvalitatīvam tiesu darbam. Aptaujā, ko veicām tiesu sistēmā, guvām pilnīgu pārliecību, ka tiesās strādājošie ir ieinteresēti saprast un pilnveidoties zināšanās par tiesas darbu, ja iesaistīti tiek cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem," stāsta LTMC vienpersoniska valde/direktore Solvita Kalniņa-Caune.

Viņa cer, ka klātienes semināri un sajūtu pusdienas, kā arī e-vides mācību materiāli tiesās strādājošiem, infografikas un video, kas primāri paredzētas cilvēkiem ar invaliditāti, nodrošinās savstarpēju komunikāciju tiesību īstenošanai.

Projekta "Universālais dizains cilvēktiesību ievērošanā" galvenais uzdevums ir palielināt cilvēku ar dažādu veidu invaliditāti spēju īstenot savu tiesību izmantošanu un aizsardzību, tostarp nodrošināt, ka tiesību nodrošinātājam - tiesu sistēmas darbiniekiem - ir zināšanas un izpratne par darbu ar cilvēkiem ar dažādu veidu invaliditāti.

Projekts tiek īstenots no 2022. gada novembra līdz 2024. gada aprīlim. Tam paredzētais finansējums ir 103 090 eiro apmērā.

Paredzēts, ka projekta rezultātā būs palielinājies cilvēktiesību atbalstošo iedzīvotāju skaits un samazinājies tādu Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuri nezina, kur vērsties pēc palīdzības diskriminācijas gadījumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties