8. Februāris 2024 11:48
Jaunumi
Vērtēs iespēju paplašināšanu apelācijas tiesām krimināllietas izskatīt rakstiski

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās valdības virzītos grozījumus Kriminālprocesa likumā, ar kuriem iecerēts paplašināt apelācijas instances tiesas iespējas izskatīt krimināllietas rakstveida procesā.

Tieslietu ministrija (TM) iepriekš ekspertu līmenī organizēja vairākas TM pastāvīgās Kriminālprocesa likuma darba grupas sēdes, lai diskutētu par nepieciešamajiem grozījumiem Kriminālprocesa likumā ar mērķi paplašināt apelācijas instances tiesas iespējas izskatīt krimināllietas rakstveida procesā, atteikties no drošības līdzekļa - ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē, kā arī par citiem nepieciešamajiem grozījumiem ar mērķi nodrošināt ātrāku un efektīvāku kriminālprocesa norisi.

Grozījumi Kriminālprocesa likuma 559. pantā, izslēdzot ceturtās daļas 2. punktā vārdus "un ja prokurors vai persona, kuras intereses un tiesības sūdzība vai protests aizskar, pret to neiebilst", paredz noteikt, ka tiesa var pieņemt lēmumu iztiesāt lietu rakstveida procesā neatkarīgi no prokurora vai personas, kuras intereses un tiesības sūdzība vai protests aizskar, viedokļa, ja apelācijas sūdzībā vai protestā ir norādīts uz apstākļiem, kuru dēļ pirmās instances tiesas nolēmums katrā ziņā jāatceļ.

Grozījumi 559. pantā, izslēdzot ceturtās daļas 2.1 punktā vārdus "un ja prokurors vai persona, kuras intereses un tiesības sūdzība vai protests aizskar, pret to neiebilst", paredz tiesības apelācijas instances tiesai iztiesāt rakstveida procesā lietu, ja apelācijas sūdzībā vai protestā ir izteikts lūgums tikai par kaitējuma kompensāciju, neatkarīgi no prokurora vai personas, kuras intereses un tiesības sūdzība vai protests aizskar, viedokļa par lietas izskatīšanas formu.

Tāpat Ģenerālprokuratūras un Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas pārstāvji ir norādījuši uz nepieciešamību grozīt Kriminālprocesa likumā 550. panta pirmo daļu un 570. panta pirmo un trešo daļu, kas paredz apelācijas sūdzības, kasācijas sūdzības un protesta iesniegšanas termiņus, kā arī sūdzības iesniegšanas termiņu par tiesneša lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt kasācijas sūdzību vai protestu.

Grozījumi paredz mainīt apelācijas sūdzības un protesta iesniegšanas termiņus un kasācijas sūdzības un protesta termiņus no pašlaik paredzētajām desmit dienām uz desmit darba dienām, un, ja tiesa pagarinājusi pārsūdzības termiņu - no pašlaik paredzētajām 20 dienām uz 20 darba dienām. Grozījumi turklāt paredz mainīt termiņu tiesneša lēmuma, ar kuru kasācijas sūdzību vai protestu atteikts pieņemt, pārsūdzēšanai no šobrīd paredzētajām desmit dienām uz desmit darba dienām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties