6. Februāris 2024 16:14
Jaunumi
Turpmāk strīdus par vienotā spēka Eiropas patentiem izskatīs Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu reģionālajā vai Vienotās patentu tiesas centrālajā nodaļā

Turpmāk strīdus par vienotā spēka Eiropas patentiem izskatīs Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu reģionālajā vai Vienotās patentu tiesas centrālajā nodaļā, šodien lēma valdība.

Pērnā gada 1. jūnijā stājās spēkā vienota spēka Eiropas patents, kas paredz atsevišķu tiesvedības kārtību Vienotās patentu tiesas nolīguma dalībvalstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Tādējādi ir nepieciešams veikt izmaiņas Patentu likumā, kas turpmāk paredzēs, ka strīdus par vienotā spēka Eiropas patentiem izskatīs Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu reģionālajā vai Vienotās patentu tiesas centrālajā nodaļā.

Likumprojekts "Grozījumi Patentu likumā" nodrošinās, ka personas strīdus par vienotā spēka Eiropas patentu turpmāk varēs izskatīt Vienotās patentu tiesas Ziemeļvalstu-Baltijas valstu reģionālajā vai Vienotās patentu tiesas centrālajā nodaļā.

Lai panāktu līdzsvaru starp tiesību īpašnieku tiesībām un trešo pušu interesēm, valsts var paredzēt noteiktus tiesību ierobežojumus. Patentu likuma 20. pants paredz tiesību ierobežojumus, kad no patenta izrietošās izņēmuma tiesības tās īpašnieks nevar īstenot jeb gadījumus, kad nav nepieciešama īpašnieka atļauja. Piemēram, attiecībā uz darbībām, ko veic privātām vajadzībām un nekomerciālos nolūkos.

Likumprojekts paredz papildināt Patentu likuma 20. pantu ar septīto daļu, kas paplašina no patenta izrietošo izņēmuma tiesību ierobežojumus ar iegūtās informācijas izmantošanu un darbībām, kas ir atļautas saskaņā ar Autortiesību likuma 29. pantu un 30. pantu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties