6. Februāris 2024 16:09
Jaunumi
Valdība meklēs piemērotāko ministriju jaunās Nodokļu un muitas policijas pārvaldes pārraudzīšanai

Valdība otrdien vienojās līdz 2026. gada beigām meklēt piemērotāko ministriju jaunās Nodokļu un muitas policijas pārvaldes pārraudzīšanai.

Kā ziņots, valdība atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ieceri no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atdalīt kriminālizmeklēšanas iestādes - Nodokļu un muitas policijas pārvaldi un Iekšējās drošības pārvaldi. Pēdējā no tām pāriet Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārraudzībā, bet Nodokļu un muitas - FM pārraudzībā. Vienlaikus paliek atvērts jautājums par nākotni.

Valdības sēdes laikā konceptuālu atbalstu jaunajām pārmaiņām izteica gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), gan Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvji, taču ar piebildi, ka, viņuprāt, Nodokļu un muitas policijas pārvaldei būtu jābūt Iekšlietu ministrijas (IeM) resoram. Organizācijas rosināja valdību līdz 2026.gada 31.decembrim identificēt nepieciešamās darbības un priekšdarbus, lai pārvaldi nodotu IeM.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) tik konkrētam priekšlikumam nepiekrita, norādot, ka ir tikai viena valsts Eiropas Savienībā (ES), kurā šāda pārvalde ir IeM pārraudzībā, bet pārsvarā šādas iestādes paliekot FM pārraudzībā. Vienlaikus ministrs atbalstīja nepieciešamību "vērtēt un meklēt atbilstošāko pārraudzības modeli". 

"Es teiktu, ka nevis tā, kā to piedāvā sociālie partneri, bet vērtēt, kā un vai. (..) Neiecirst akmenī konkrētu virzienu, dodot vēstījumu, ka kaut kas ir nolemts un tagad vērtēs, kā tas notiks. Tas varētu ļoti sarežģīt dienesta darbinieku motivāciju pildīt savus pienākumus. Bet mēs varētu meklēt atbilstošāko modeli, lai pilnveidotu dienesta sniegumu," sacīja Kozlovskis.

Sēdes laikā izskanēja ideja, ka pārvalde nākotnē varētu nonākt arī Finanšu izlūkošanas dienesta pārraudzībā.

LETA jau vēstīja, ka FM uzdots sagatavot un līdz 2024. gada 1. jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā tiesību aktu projektus, kas paredz VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes funkciju un uzdevumu un VID Iekšējās drošības pārvaldes izmeklēšanas un operatīvās darbības funkciju un uzdevumu izslēgšanu no VID funkcijām un uzdevumiem.

Tāpat FM sadarbībā ar Tieslietu ministriju līdz 2024. gada 1. jūnijam uzdots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par grozījumiem Kriminālprocesa likumā, kas paredz precizēt izmeklēšanas iestādes un tām noteikto institucionālo piekritību, kā arī FM līdz 1. jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu par nodokļu un muitas policiju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties