30. Janvāris 2024 17:30
Jaunumi
KNAB: Latvijas pozīciju uzlabošanās KUI ir stabila, taču nepieciešams panākt straujāku pozitīvo dinamiku

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ieskatā, Latvijas vēsturiski augstākais punktu skaits Korupcijas uztveres indeksā (KUI) apstiprina Latvijas virzību uz korupcijas klātbūtnes mazināšanu. Latvijas pieņemtie lēmumi un veiktās darbības pretkorupcijas jomā ir devušas izmērāmu rezultātu, taču vienlaikus saglabājas nepieciešamība iesaistītajām pusēm būt aktīvākām straujākas pozitīvās dinamikas sasniegšanai.

KNAB atgādina, ka KUI atspoguļo privātā sektora uztveri par korupciju publiskajā sektorā, aptverot daudzveidīgus tematus – ekonomiskos procesus, tostarp inflāciju, ēnu ekonomiku un nodokļu politiku, politiskos procesus, tiesvedības, korupciju u.c. 2023. gada KUI Latvija ieguvusi 60 punktus, kas ir līdz šim augstākais iegūtu punktu skaits, un ierindojas 36. vietā starp 180 vērtētajām valstīm un teritorijām. Tāpat Latvija paaugstinājusi savas pozīcijas 27 Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, ierindojoties 14. vietā.

Latvijas pozīciju uzlabošanā KUI ir svarīga loma iesaistītajām pusēm –  lēmējvarai, izpildvarai, kā arī tiesu varai. Pretkorupcijas jautājumiem un lēmumiem, kas vērsti uz korupcijas mazināšanu, jābūt ierindotiem starp prioritātēm, savukārt izpildvarai, t.i., valsts pārvaldes institūcijām, jārīkojas, lai korupcijas mazināšanas aktivitātes būtu mērķtiecīgas un efektīvas, nevis formālas. Lai veicinātu korupcijas izskaušanu, nepieciešams mazināt nesodāmības sajūtu, kas cita starpā saistāma ar pārlieku ilgstošām tiesvedībām.

Aizvien pieaugoša loma ir arī privātajam sektoram. Korupcija privātajā sektorā nav atrauta no korupcijas publiskajā sektorā, ko pierāda KNAB novērotā negatīvā tendence – katru gadu pieaug to juridisko personu skaits, kas valsts amatpersonu kukuļošanu izmanto kā biznesa attīstības metodi.

Korupcijas risku apzināšana un to mazināšana privātajā sektorā ir gan pašu uzņēmēju atbildība, ieviešot pretkorupcijas mehānismus un nepārprotami demonstrējot noliedzošu attieksmi pret korupciju, gan arī publiskā sektora atbildība. KNAB norāda, ka korupcijas novēršanas pasākumu ieviešana privātajā sektorā ir viens no Korupcijas novēršanas un apkarošanas pasākumu plāna 2023.–2025. gadam rīcības virzieniem un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbības stratēģijas 2023.–2026. gadam prioritātēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties