31. Janvāris 2024 14:08
Jaunumi
Tiesībsarga birojā veido Diskriminācijas novēršanas nodaļu

Tiesībsarga birojā tiek veidota Diskriminācijas novēršanas nodaļa, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā informēja nodaļas vadītāja Anete Ilves.

Pašlaik notiekot darbinieku atlase jaunveidojamai nodaļai.

Ilves iepazīstināja ar šogad iecerētajiem pētījumiem, piemēram, par vienlīdzīgu pieeju precēm un pakalpojumiem visām sabiedrības grupām; mazu bērnu vecāku aptauja par problēmām nodarbinātības jomā; personu ar invaliditāti piekļuve informācijai televīzijā, radio un tīmeklī, kā arī citus.

Pētījumos tiks pētīta prakse un faktiski notiekošais, uzsvēra Tiesībsarga biroja pārstāve: "Gribam saprast kas notiek praksē, teorija mums neinteresē". Vairākus no plānā iekļautajiem pētījumiem ir rosinājuši iedzīvotāji, kas vērsušies birojā ar reālām problēmām.

Tāpat notiekot arī sabiedrības informēšana par diskriminācijas jautājumiem. Piemēram, kampaņā "Piešķil savu empātiju" tiek apskatīti dažādu sabiedrības grupu diskriminācijas piemēri. Ar vecuma diskrimināciju varot sastapties ikviens un dažādās vecuma grupās - tas atkarīgs no jomas.

Par to, kā tiks izmantoti šo pētījumu rezultāti, interesējās deputāte Anna Rancāne (JV). Tiesībsarga biroja pārstāve informēja, ka birojs izmantos šos pētījumus savu aktivitāšu plānošanā, tāpat to darot arī Labklājības ministrija.

Deputāts Gatis Liepiņš (JV) norādīja, ka viena no reālām problēmām, kas pašlaik aktualizējusies, ir latviešu jauniešu diskriminācija darba tirgū, un aicināja šai problēmai pievērsties arī Tiesībsarga biroju. Latviešu jaunieši nevarot atrast darbu, jo no viņiem tiek prasītas krievu valodas zināšanas. Darbiniekiem nākoties saskarties ne vien ar verbālu, bet pat fizisku agresiju, ja viņi nerunā krieviski. "Jaunās vienotības" frakcijā esot iecerētas arī likumdošanas izmaiņas, lai novērstu šo diskrimināciju.

Tiesībsargs Juris Jansons pauda, ka raugās cerīgi uz jaunveidojamo nodaļu. Nepieciešams pāriet uz proaktīvu diskriminācijas novēršanas struktūru, un birojam šim nolūkam esot gan bāze, gan resursi.

Komisijas vadītāja Leila Rasima (P) solīja turpināt apspriest diskriminācijas jautājumus arī turpmākajās sēdēs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties