8. Janvāris 2024 12:41
Jaunumi
Neveiks piedziņu no kompensācijas hipotekāro kredītu ņēmējiem

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome aicina parādniekus savlaicīgi informēt tiesu izpildītājus par valsts piešķirtā hipotekārā kredīta procentu kompensācijas saņemšanu, lai novērstu iespēju, ka uz to tiek vērsta piedziņa. Tikai laicīgi informējot savu tiesu izpildītāju par kompensācijas saņemšanu, ir iespējams novērst tās novirzīšanu parādu segšanai, jo tiesu izpildītājiem nav pieejama informācija par līdzekļu izcelsmi parādnieka kontā.

1. janvārī spēkā stājās grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka hipotekāro kredītu ņēmējiem tiks piešķirta kompensācija 30 % apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divu procentpunktu apmērā no periodam noteiktās procentu likmes. Likums arī paredz, ka kredītu procentu kompensācija nav pakļauta ieturējumu veikšanai, citu maksājumu segšanai un parādu piedziņai.

Tāpēc parādniekiem, kuri saņems kredītu procentu kompensāciju un kuru ienākumi pārsniegs saglabājamo naudas līdzekļu minimumu (700 eiro), ir laicīgi par to jāinformē savs tiesu izpildītājs, lai izvairītos no kompensācijas novirzīšanas personas parādu segšanai. Ja persona laicīgi būs informējusi savu tiesu izpildītāju, piedziņa uz minēto kompensāciju netiks vērsta. Parādniekiem, kuru ikmēneša ienākumi nepārsniedz 700 eiro, informēt tiesu izpildītājus par pabalsta saņemšanu nav nepieciešams. Izņēmums ir uzturlīdzekļu parādnieki, kuriem piedziņa tiek veikta nepilgadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantijas fonda labā. Šajos gadījumos parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi 50 % apmērā no minimālās mēneša darba algas, bet visi ienākumi, kas pārsniedz 350 eiro, tiek novirzīti personas parādsaistību segšanai.

Gadījumos, ja ieturējums jau veikts, personām nekavējoties jāsazinās ar savu tiesu izpildītāju, lai varētu veikt kompensācijas atmaksu. Būtisks aspekts, kas ir jāņem vērā – piekļuve naudas līdzekļiem tiek nodrošināta konkrētā mēneša ietvaros, tas ir, naudas līdzekļi personas kontā neuzkrājas, pretējā gadījumā nākamajā mēnesī tie tiks novirzīti saistību dzēšanai.

Kredīta procentu kompensāciju saņems hipotekārā kredīta ņēmēji, kuru kredīta līgums noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim un kuru hipotekārā kredīta atlikums nepārsniegs 250 000 eiro. Kompensācijas izmaksu veiks Valsts ieņēmumu dienests reizi ceturksnī un ne vēlāk kā līdz ceturksnim sekojošā mēneša 30. datumam. Tas nozīmē, ka, kredīta procentu kompensācijas pirmais maksājums uz kredītņēmēju kontiem potenciāli varētu tikt veikts līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pienākums ir rūpēties par nozares pārstāvju profesionalitāti un publiski pārstāvēt viņu viedokli.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties