4. Janvāris 2024 09:34
Jaunumi
Eiropas Komisija ir izsludinājusi uzsaukumus projektu iesniegšanai programmās "Tiesiskums" un "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības"
Foto no Tieslietu ministrijas arhīva

Programmas "Tiesiskums" vispārīgais mērķis ir sekmēt tādas Eiropas tiesiskuma telpas turpmāku attīstību, kuras pamatā ir tiesiskums, tostarp tiesu neatkarība un objektivitāte, savstarpēja atzīšana un savstarpēja uzticēšanās un tiesu iestāžu sadarbība, tādējādi stiprinot arī demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesību aizsardzību.

Šobrīd projektu iesniegšanai atvērti divi uzsaukumi:

1. Uzsaukums, kas atbalsta starpvalstu projektus saistībā ar tieslietu profesionāļu apmācībām civiltiesību, krimināltiesību un pamattiesību jomās (Call for proposals for action grants to support transnational projects on judicial training covering civil law, criminal law or fundamental rights (JUST-2024-JTRA))

Primārais mērķis ir atbalstīt apmācības, kas veicina tiesu sistēmu digitalizāciju. Apmācībām jāuzlabo tieslietu speciālistu "digitālā kapacitāte" un jāveicina tiesu apmācību metodikas digitāla pāreja, vienlaikus veicinot arī ES tiesību aktu efektīvu un saskaņotu piemērošanu civiltiesību, krimināltiesību un pamattiesību, tostarp nediskriminācijas, vienlīdzības un tiesiskuma jomās.

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2024. gada 21. marts.

Projekta ilgums: līdz 36 mēnešiem

Kopējais uzsaukuma budžets: 4 075 000 EUR. Minimālā pieprasāmā granta summa ir 100 000 EUR. Finansējums tiek piešķirts pēc vienotās likmes aprēķina (lump-sums). Piešķirtais Eiropas Komisijas granta finansējums nevar pārsniegt  90 % no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām, līdz ar to vismaz 10 % no tām nepieciešams līdzfinansēt projekta pieteikuma iesniedzējam.

Atbalstāmo aktivitāšu mērķgrupa ir tieslietu profesionāļi (tiesneši, prokurori, tiesu un prokuratūru darbinieki, citi tieslietu speciālisti, kas saistīti ar tiesu sistēmu, piemēram, privātprakses juristi, notāri, tiesu izpildītāji, maksātnespējas procesa administratori un mediatori, kā arī tiesu tulki un cietuma un probācijas darbinieki).

Ar uzsaukumu saistītie dokumenti un instrukcijas ir pieejamas portālā Funding&tender opportunities. 

2. Uzsaukums, lai veicinātu tiesu iestāžu sadarbību civillietās un krimināllietās (Call for proposals for action grants to promote judicial cooperation in civiland criminal matters (JUST-2024-JCOO))

Šī uzsaukuma mērķis ir veicināt un atbalstīt tiesu iestāžu sadarbību civillietās un krimināllietās un sekmēt tiesiskumu un tiesu neatkarību un objektivitāti, tostarp, atbalstot centienus uzlabot tiesu sistēmu efektivitāti un nolēmumu efektīvu izpildi.   

Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš: 2024. gada 18. aprīlis.

Projektu ilgums: 12- 24 mēneši.

Kopējais uzsaukuma budžets: 5 800 000 EUR.  Finansējums tiek piešķirts pēc vienotās likmes aprēķina (lump-sums). Piešķirtais Eiropas Komisijas granta finansējums nevar pārsniegt 90 % no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām, līdz ar to vismaz 10 % no tām nepieciešams līdzfinansēt projekta pieteikuma iesniedzējam.

Uzsaukumā ir četras atbalstāmās prioritātes:

  1. Tiesu iestāžu sadarbība civillietās (ar mērķi veicināt tiesu iestāžu sadarbību civillietās un sekmēt ES instrumentu efektīvu un saskaņotu piemērošanu un izpildi, lai izveidotu patiesu Eiropas tiesiskuma telpu civillietās un komerclietās, kā arī ģimenes tiesību jomā).
  2. Tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās (ar mērķi veicināt tiesu iestāžu sadarbību krimināllietās un sekmēt ES savstarpējās atzīšanas instrumentu efektīvu un saskaņotu piemērošanu krimināllietās)
  3. Atbalsts dalībvalstīm, lai izveidotu un stiprinātu nacionālos tiesiskās sadarbības tīklus civillietās un krimināllietās (ar mērķi efektīvi un saskaņoti piemērot ES acquis attiecībā uz tiesu iestāžu sadarbību civillietās, komerclietās un krimināllietās).
  4. Atbalsts dalībvalstīm biometrisko datu saistīšanai un apmaiņai ar ECRIS-TCN centrālo sistēmu (lai atbalstītu nacionālos projektus, kas īsteno izmaiņas tādās IT sistēmās, kas ļauj veikt pirkstu nospiedumu un sejas attēlu sasaisti un apmaiņu ECRIS-TCN sistēmā).

Ar uzsaukumu saistītie dokumenti un instrukcijas ir pieejamas portālā Funding & tender opportunities. 

Eiropas Komisijas apstiprinātās programmas "Tiesiskums" darba programma 2023.-2024. gadam ir pieejama ŠEIT. Minētajā dokumentā ir sniegta plašāka informācija par 2023. un 2024. gada programmas prioritātēm, konkursiem, atbalstāmajām aktivitātēm un mērķiem, kā arī atvēlēto finansējuma apmēru.

Vienlaikus Eiropas Komisija ir atvērusi uzsaukumus ES programmā "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" (CERV - Citizenship, Equality, Rights and Values), kuras mērķis ir aizsargāt un veicināt tiesības un vērtības, kas noteiktas līgumā par ES darbību, ES Pamattiesību hartā un piemērojamajās starptautiskajās cilvēktiesību konvencijās, jo īpaši, šim nolūkam atbalstot pilsoniskās sabiedrības organizācijas un citas ieinteresētās personas, kuras darbojas vietējā, reģionālā, valsts un transnacionālā līmenī, un sekmējot pilsonisko un demokrātisko līdzdalību, lai saglabātu un pilnveidotu atklātu, tiesībās balstītu, demokrātisku, vienlīdzīgu un iekļaujošu sabiedrību, kuras pamatā ir tiesiskums.

Šobrīd programmā "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" projektu iesniegšanai ir atvērti vairāki uzsaukumi. Plašāka informācija latviešu valodā pieejama Kultūras ministrijas publikācijā, kā arī portālā Funding&Tender opportunities .

Jautājumos, kas saistīti ar programmas "Tiesiskums" ietvaros plānotajiem un izsludinātajiem konkursiem, aicinām sazināties ar Eiropas Komisiju.

Ar jautājumiem par programmas "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" projektu uzsaukumiem ir iespējams vērsties Kultūras ministrijas Kultūras kontaktpunkta nodaļā, rakstot uz e-pastu cerv@km.gov.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties