15. Decembris 2023 13:20
Jaunumi
Noslēdzies juridisko konsultāciju pilotprojekts
Foto no Tieslietu ministrijas arhīva

2023. gada 13. decembrī Tieslietu ministrijā pilotprojekta noslēguma pasākumā tikās konsultāciju sniedzēji, kuri piedalījās sākotnējo juridisko konsultāciju  pilotprojektā, kas norisinājās septiņās Latvijas pašvaldībās - no 2023. gada 2. oktobra līdz 8. decembrim. Pilotprojekta ietvaros jebkurš cilvēks varēja saņemt sākotnēju konsultāciju par juridiskiem jautājumiem, ko sniedza tam īpaši apmācīti speciālisti – sociālie darbinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un Latvijas Universitātes Juridiskās prakses un palīdzības centrs. Konsultācijas bija iespējams saņemt Aucē, Madonā, Kuldīgā, Liepājā, Ogrē, Rīgā un Siguldā, kā arī Mālpilī.

Pilotprojekta ietvaros konsultācijas saņēma aptuveni 250 cilvēku, no kuriem 30% bija vīrieši, bet 70% sievietes. Visvairāk iespēju saņemt konsultācijas izmantoja seniori. Ņemot vērā pašreiz apkopoto informāciju, secināms, ka visaktīvāk konsultācijas saņēma rīdzinieki vai Rīgas viesi – 30% no visām konsultācijām sniegtas galvaspilsētā. Jānorāda, ka Rīgā arī bija visvairāk konsultāciju saņemšanas vietu – četras. Nākamās apmeklētākās konsultāciju saņemšanas vietas bija Liepājā (17%), Madonā (15%) un Siguldā (13%).

Lielākā interese konsultāciju saņēmējiem bija par mantojuma jautājumiem – 27% gadījumu. Tiem seko dažādi ar īpašumu saistīti jautājumi (14%), ar parādiem un maksātnespēju saistīti jautājumi (8%), ģimenes tiesību jautājumi (7%) un līdzīgā skaitā arī apsaimniekošanas jautājumi (7%).

Pilotprojekta noslēguma pasākumā pārstāvji no Tieslietu ministrijas un Juridiskās palīdzības administrācijas ar juridisko konsultāciju sniedzējiem pārrunāja pilotprojekta laikā sasniegtos rezultātus, izaicinājumus un sabiedrības pieprasījumu pēc juridiskajām konsultācijām. Visas iesaistītās puses bija apstiprināja, ka sākotnējo juridisko konsultāciju esamība ir īpaši nozīmīga, lai cilvēks apzinātos nepieciešamību un uzsāktu risināt savu juridiska rakstura problēmu pirms tā ir samilzusi un radījusi neatgriezeniskas sekas.

Pilotprojekta rezultāti tiks apkopoti un izmantoti turpmākajā valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības politikas plānošanā Latvijā.

Pilotprojekts tika finansēts Eiropas Komisijas Tehniskā atbalsta instrumenta “Strengthening the access to justice in Latvia through fostering and legal aid services (2-nd phase)” ("Stiprināt pieeju tiesiskumam Latvijā, veicinot mediācijas un valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pakalpojumus (2. daļa)) ietvaros. Šo projektu īsteno Eiropas Padomes komisija tiesu efektivitātei (CEPEJ), sadarbībā ar Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta ģenerāldirektorātu. Tieslietu ministrija un Juridiskās palīdzības administrācija ir labuma guvēji projektā. Pilotprojekta ietvaros atbalstu sākotnējās juridiskās palīdzības sniedzējiem nodrošināja “Zvērinātu advokātu birojs CersJurkāns” SIA.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties