6. Decembris 2023 16:35
Jaunumi
Inese Lībiņa-Egnere: Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu, lai izmeklētu un iztiesātu Krievijas kara un agresijas noziegumus

Trešdien, 6. decembrī, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere tikās ar Harkivas Tiesu ekspertīžu institūta Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāju Oļenu Agapovu, lai pārrunātu sadarbību starp Latvijas un Ukrainas tiesu ekspertīžu ekspertiem un Ukrainas zaudējumu reģistra darbību. Tikšanās laikā tieslietu ministre vēlreiz pauda Latvijas atbalstu Ukrainai taisnīguma un starptautiskās tiesiskās kārtības atjaunošanā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka gan Latvijai, gan citām demokrātiskās pasaules valstīm jāturpina rūpēties par Krievijas kara noziegumos cietušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, it īpaši sievietēm un bērniem: “Jāturpina darbs, apkopojot un analizējot pierādījumus par Krievijas veiktajiem noziegumiem, lai agresorvalsti varētu saukt pie atbildības par veiktajiem kara noziegumiem Ukrainā īpašā starptautiskā tribunālā. Latvija turpinās atgādināt saviems starptautiskajiem partneriem, ka karš vēl nav uzvarēts, un turpinās Ukrainai sniegt visu nepieciešamo atbalstu gan politiskā, gan humanitārā, gan militārā veidā, lai taisnīgums uzvarētu.”

Ukrainas tiesībsargājošās iestādes šobrīd veic ievērojamu darbu Krievijas Federācijas kara noziegumu dokumentēšanā un izmeklēšanā. Kā norādīja Harkivas Tiesu ekspertīžu institūta pārstāve, nozīmīgu ieguldījumu šajā procesā sniedz arī Latvijas tiesu ekspertīžu eksperti. Latvijas Valsts tiesu ekspertīžu birojs sadarbojas ar Harkivas Tiesu ekspertīžu institūtu projektā “Atbalsts Ukrainas tiesu ekspertiem Krievijas Federācijas kara noziegumu dokumentēšanā” (ForUkraine). Projektā ForUkraine Valsts tiesu ekspertīžu birojs atbalsta Harkivas tiesu ekspertus ar nepieciešamo aprīkojumu un materiāliem, pieredzes apmaiņas vizītēm un palīdzību jaunu tiesu ekspertīzes metožu izstrādē un aprobēšanā.

Tikšanās laikā atzinīgi vērtēts arī Ukrainas zaudējumu reģistrs, kas izveidots, lai dokumentētu Krievijas agresijā pret Ukrainu nodarītos zaudējumus, vienlaikus tas kalpos kā demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanas mehānisms. Tāpat tieslietu ministre norādīja, ka Latvija šobrīd izstrādā PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas metodiku, kura vēlāk noderēs arī Ukrainai, lai sauktu pie atbildības Krieviju par brutālo un nelegālo karu.

Norādāms, ka Tieslietu ministrija arī nākamā gada budžeta ietvaros turpinās stiprināt Latvijas lomu starptautisko tiesību jautājumos, tostarp sniedzot tiesisku atbalstu Ukrainai – stiprinot starptautisko sankciju sistēmu, līdzdarbojoties Starptautiskās Krimināltiesas darbā un iespējamā starptautiskā tribunāla izveidē Krievijas pastrādāto kara noziegumu Ukrainā izvērtēšanai un vainīgo sodīšanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties