5. Decembris 2023 13:00
Jaunumi
Konkurences padomes rīkotajā Juristu forumā eksperti diskutē par konkurences tiesību aktualitātēm

Šodien, 5. decembrī, Pasaules Konkurences dienā norit astotais Konkurences padomes (KP) rīkotais Juristu forums, kur KP pārstāvji klātienē tiekas ar konkurences tiesību praktizējošiem advokātiem, juristiem un tiesu varas pārstāvjiem, lai pārrunātu teorētiskus un praktiskus jautājumus par konkurences tiesību normu piemērošanu un interpretāciju.

Pasākuma laikā konkurences eksperti, kas citkārt tiekas formālu lietu ietvaros, atklātā sarunā pārspriež jomas aktualitātes un meklē risinājumus pastāvošajiem problēmjautājumiem, tādējādi veidojot pēc iespējas vienotāku, pārredzamāku un saprotamāku konkurences tiesību piemērošanas vidi.

Viens no diskusiju tematiem ir šogad spēkā stājušies grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kas nosaka, ka  uzņēmumiem par iesaisti kartelī tiek piemērots liegums piedalīties iepirkumos uz trim gadiem līdzšinējā gada vietā. Tāpat likums paredz arī jaunu izslēgšanas kritēriju, pēc kura pasūtītāji var liegt uzņēmuma dalību iepirkumā. Proti, pasūtītāji var pretendentus izslēgt no iepirkuma ne tikai gadījumos, kad ir stājies galīgā spēkā KP pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos, bet arī gadījumos, kad pats pasūtītājs konkrētā iepirkumā konstatē norādes, kas liecina par pretendentu aizliegtu vienošanos, un vienlaikus par šo gadījumu ir konsultējies ar KP, saņemot iestādes atzinumu par iespējamo aizliegto vienošanos. Apstiprinoties pasūtītāja aizdomām par pretendentu iespējamu iesaisti aizliegtā vienošanās, pasūtītājs var pieņemt lēmumu par pretendenta izslēgšanu no dalības konkrētajā iepirkumā. KP forumā stāsta par pirmo pieredzi un secinājumiem jauno grozījumu kontekstā, vērtējot pasūtītāju iesniegumus par iespējamām aizliegtām vienošanām iepirkumos un sniedzot atzinumus 10 darba dienu laikā.

Par pretendentu izslēgšanas noteikumu piemērošanu un uzticamības atjaunošanas aspektiem ar mērķi atļaut pretendentiem turpināt dalību iepirkumos pēc tam, kad konstatēta to dalība konkurences tiesību pārkāpumos, forumā savu redzējumu sniedz ZAB “PricewaterhouseCoopers Legal” pārstāvis.

Šī gada forumā KP apskata arī jautājumu par piekļuvi Konkurences padomes lietas materiāliem, tostarp, personām aizvien aktīvāk izmantojot tiesības celt zaudējuma atlīdzināšanas prasības par konkurences tiesību pārkāpumiem. Latvijas Republikas Senāts 2022. gadā secināja, ka tieši Iecietības programmas ietvaros notikušajai saziņai un izlīguma piedāvājumiem ir noteikta vislielākā tiesiskā aizsardzība. Tāpēc šāda saziņa ir izslēgta no tā informācijas loka, ko drīkstētu padarīt pieejamu citām personām.

Vienlaikus par soda piemērošanas aspektiem konkurence tiesību pārkāpējiem un par to, vai vienādi sodi visiem tirgus dalībniekiem “sāp” vienādi, Juristu forumā savu skatījumu izklāsta ZAB “Cobalt” pārstāvis.

Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička akcentē foruma sniegtos ieguvums: “Patiess prieks, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma ir atjaunota tradīcija vienkopus pulcēt konkurences tiesību ekspertus, dalīties pieredzē un veicināt atklātas sarunas par tiesību interpretācijas jautājumiem no dažādiem skatu punktiem – no konkurences tiesību uzraugošās iestādes un privātā sektorā strādājošo juristu un advokātu skatu punktiem. Juristu forums ļauj proaktīvi tirgus dalībnieku juridiskajiem pārstāvjiem izprast iestādes nostāju par dažādiem konkurences tiesību piemērošanas aspektiem, savukārt iestādei – gūt plašāku izpratni par izaicinājumiem, ar kuriem saskaras juridiskās palīdzības sniedzēji un tirgus dalībnieki, nodrošinot darbības atbilstību konkurences tiesībām.”

Juristu forums ir KP iedibināta tradīcija, kurā iestāde satiekas ar konkurences tiesības praktizējošiem advokātiem, juristiem, tiesnešiem un tiesnešu palīgiem, lai pārrunātu teorētiskus un praktiskus jautājumus par konkurences tiesību normu piemērošanu un interpretāciju. Šāda platforma veicina pēc iespējas vienotāku, pārredzamāku un saprotamāku konkurences tiesību piemērošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties