28. Novembris 2023 16:53
Jaunumi
KNAB un “Sabiedrība par atklātību – Delna” aicina piedalīties tiešsaistes konferencē “Korupcija – nacionālās un globālās drošības drauds”

Ko jau šodien Latvijā varam darīt, lai cīņā ar korupciju pēc desmit gadiem redzam būtisku progresu? Kādi ir šodienas izaicinājumi un nākotnes iespējas? Latvijas rezultāti Transparency International Korupcijas uztveres indeksā būtiski atpaliek no Latvijas Nacionālajā attīstības plānā cerētā (2024. gadā sasniegt 64 punktus), pēdējo sešu gadu laikā Latvijas rādītājs ir uzlabojies tikai par 1 punktu un ir 59 punkti.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) aicina piedalīties tiešsaistes konferencē “Korupcija – nacionālās un globālās drošības drauds”. Konference noris dienu pirms ANO Starptautiskās pretkorupcijas dienas, 2023. gada 8. decembrī, no plkst. 9.30 līdz 13.30. Pasākuma darba valoda ir latviešu un angļu valoda ar sinhrono tulkojumu.

Lai saņemtu saiti tiešsaistes dalībai un sīkāku informāciju, KNAB un Delna aicina reģistrēties elektroniskajā formā līdz 7. decembrim.

Plānotā programma

9.30–09.50 | Atklāšanas uzrunas

Jēkabs Straume, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks

Inese Tauriņa, “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore, u.c.

9.50–10.30 | Diskusija – kā cīņā ar korupciju stiprināt kriminālprocesa ķēdes posmus.

Nereti dzirdam pārmetumus, ka cīņa ar korupciju nenotiek pietiekami efektīvi – uzsākti skaļi kriminālprocesi, kas nebeidzas ar notiesājošiem spriedumiem, tiesvedības ir pārlieku garas un korumpanti nesaņem pietiekami bargus sodus. Vai šodienas prakse ļaus arī pēc 10 gadiem teikt, ka esam darījuši visu iespējamo, lai korupcija mazinātos un Latvija atgūtu zaudējumus, kas radīti korupcijas dēļ?

10.30–11.15 | Diskusija – privātā sektora iespējas un izaicinājumi uzņemties atbildību par korupcijas mazināšanu Latvijā.

Pieprasījums pēc biznesa atklātības aug ne vien rietumvalstīs, bet arī Latvijā. Pētījumi rāda, ka Latvijā jāveicina godīgums uzņēmējdarbībā, mudinot uzņēmējus būt proaktīvākiem centienos novērst un atklāt korupciju, kā arī ieviest un sekmēt trauksmes celšanas mehānismu darbību. Vai tiešām esam tam gatavi?

11.15–11.45 | Pauze

11.45–12.45 | Olivera Bulo (Oliver Bullough) uzstāšanās un diskusija ar ekspertiem.

Olivers Bulo ir grāmatu “Moneyland” un “Butler to the World” autors. O. Bulo raksta par korupciju, oligarhiem un viņu shēmām, ar uzsvaru uz postpadomju valstīm un to, kā tiek izmantota rietumu pasaules finanšu sistēma, lai atmazgātu naudu un slēptu aktīvus. Otra grāmata stāsta par situāciju, kādā nokļuva Lielbritānija, kad baņķieri, juristi un konsultanti bija iedragājuši Lielbritānijas reputāciju, mudinot Lielbritāniju nopietni pievērsties ekonomiskajiem noziegumiem.

12.45–13.30 | Diskusija – Rietumu demokrātijas cīņa ar korupciju pasaulē.

Kopš Krievijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā ir bijušas neskaitāmas diskusijas par Rietumu finanšu sistēmas cīņu ar oligarhiem, naudas atmazgāšanu un korupciju, lai ierobežotu iespējamos draudus globālajai drošībai. Kādi ir veiksmes stāsti un kā šī pieredze jāņem vērā, lai plānotu nākotnes darbus?

Konference norisināsies viesnīcā “Rīdzene” un to atbalsta:

  • Lielbritānijas vēstniecība Latvijā, Nopietno un organizēto noziegumu tīkls,
  • ASV Tieslietu departaments un ASV Valsts departaments,
  • KPMG Latvijā.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties