10. Oktobris 2023 14:12
Jaunumi
Starptautiskajā konkurences iestāžu reitingā izceļ Konkurences padomes darbu un panākumus tiesās

Latvijas Konkurences padome devīto gadu pēc kārtas saglabājusi augsto trīs zvaigžņu novērtējumu starptautiskajā Global Competition Review (GCR) reitingā, ierindojoties starp pasaules vadošajām konkurences iestādēm. Tajā pašā pozīcijā kā Latvija ierindojās Singapūras, Šveices, Beļģijas, Lietuvas, Polijas un citu valstu konkurences iestādes. Pašlaik pasaulē konkurences uzraudzības iestādes kopumā ir vairāk nekā 140 valstīs, bet no tām tikai 33 iekļuvušas GCR reitingā.

2023. gada pasaules vadošo konkurences iestāžu reitingā uzsvērts, ka Latvijas Konkurences iestāde ir “joprojām efektīva tiesību aizsardzības iestāde, kas dara labu darbu, neskatoties uz pieticīgo budžetu un darbinieku skaitu.”

Pirms trīs gadu desmitiem neliela komanda sāka uzraudzīt godīgu konkurenci Latvijā. Tagad iestādē strādā ap 50 darbinieku, kuri pērn palīdzēja uzsākt trīs jaunas karteļu izmeklēšanas, pieņēma četrus pārkāpuma lēmumus, izvērtēja 14 uzņēmumu apvienošanās un viena no tām tika atļauta, uzņēmumiem izpildot noteiktus saistošos noteikumus.

Konkurences padomes priekšsēdētājs Juris Gaiķis: “Iestādei tas ir liels gods deviņus gadus pēc kārtas saglabāt savas pozīcijas un trīs zvaigznes prestižajā konkurences iestāžu reitingā. Pirms trīs gadiem, kad pārņēmu Konkurences padomes vadību, sabiedrībā bija bažas par iestādes turpmāko attīstību. Taču pēdējos trīs gados sabiedrības ieguvums no Konkurences padomes darba mērāms virs 50 miljoniem eiro gadā, kas ir pēdējās desmitgades rekordaugsts rādītājs, pat divkārtēji pārsniedzot cerēto. Pēdējos gados esam arī ieguvuši lielāku atbalstu valdībā un parlamentā, pateicoties kuram esam palielinājuši iestādes budžetu un tādējādi nodrošinājuši konkurētspējīgu atalgojumu. Tāpat esam nodrošinājuši darbinieku kompetenču izaugsmi, procesu efektivizēšanu un ieguldījuši resursus iestādes IT tehniskajā un tehnoloģiskajā attīstībā, lai nodrošinātu efektīvāku konkurences pārkāpumu izmeklēšanu. Ieguldījums iestādes attīstībā un darbinieku izaugsmē ir būtiski mazinājis arī darbinieku mainību, kas ilgus gadus bija izaicinājums iestādei. Tagad šis saņemtais starptautiskās vides novērtējums ir papildu apliecinājums sistemātiskam un kvalitatīvam darbam, un tas motivē turpināt iesāktās izpētes un iniciatīvas godīgas konkurences iedzīvināšanai Latvijā, no kā būs ieguvējs ikviens patērētājs.”

Reitingā slavēti iestādes augstie panākumi tiesās, aizstāvot pieņemtos lēmumus. Pērn tika noslēgtas piecas tiesvedības un visos gadījumos tika atstāti spēkā iestādes lēmumi. Piemēram, Moller grupas uzņēmumi izbeidza tiesvedību Volkswagen automašīnu dīleru karteļa lietā un valsts budžetā samaksāja Konkurences padomes piemērotos naudas sodus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā. Tiesa atstāja spēkā arī Konkurences padomes lēmumu par konstatēto karteli meliorācijas nozarē un Konkurences padomes lēmumu aizliegt RIMI izmantot mazumtirdzniecības telpas iepirkšanās centrā

“DOMINA Shopping”, kas atradās tiesvedībā no 2017. gada. Pēc tam, kad uzņēmumi noslēguši izlīgumu ar iestādi vai noslēgusies tiesvedība un lēmums stājies spēkā, valsts budžetā jāiemaksā piemērotie sodi. Pērn valsts budžets papildināts par vairāk nekā 9 miljoniem eiro.

Arī aptaujātie privātā sektorā strādājošie Latvijas juristi pozitīvi novērtējuši iestādes prasmes pieņemto lēmumu aizstāvībā, piešķirot 4,67 punktus no 5 punktiem. Tādējādi Konkurences padome kategorijā “Iestādes panākumi tiesās” saņēma otro visaugstāko novērtējumu starp visām reitingā iekļuvušajām valstīm.

Neatkarīgie konkurences tiesību praktiķi augstu novērtēja arī iestādes ambīcijas (4 punkti no 5), iestādes spēju ar advokācijas rīkiem veicināt godīgu konkurenci tirgū (4 punkti no 5), tāpat pozitīvi tika novērtēti iestādei pieejamie finanšu un personāla resursi un tiesiskie rīki konkurences pārkāpumu novēršanai (3,67 punkti no 5).

Prestižais pasaules konkurences iestāžu reitings ir galvenais un vienīgais pašu konkurences iestāžu konkurētspējas un efektivitātes vērtētājs. To ik gadu publicē GCR, kas ir vadošais konkurences politikas un tiesību izdevums pasaulē. Šis ir jau 23. kvalitātes reitings, kur iestādes tiek vērtētas divu līdz piecu zvaigžņu sistēmā. Vērtējumā ņemti vērā tādi rādītāji kā iestādes lielums, budžets, personāls, atalgojuma līmenis, izmeklēto lietu skaits, sarežģītība un ilgums, piemēroto sodu apmērs, uzņēmumu apvienošanās uzraudzības jautājumi, konkurences kultūras veicināšanas pasākumu īpatsvars iestādes darbā, iestādes rīcībspēja u.c.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties