14. Novembris 2018 09:32
Jaunumi
Pilnveido tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesu

Lai efektivizētu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas darbu, Tieslietu padome izdarīja virkni grozījumu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā. Grozījumu mērķis ir pilnveidot tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesu.

Ja līdz šim tiesnešu profesionālā darbība tika novērtēta tikai ar diviem vērtējumiem – pozitīvs vai negatīvs, tad turpmāk kolēģija, novērtējot pozitīvi tiesneša profesionālo darbību, lēmumā varēs norādīt ieteikumus tiesneša profesionālās darbības pilnveidei.

Precizētas prasības augstāko instanču tiesnešu sniegtajām atsauksmēm un Tiesu administrācijas gatavotajai informācijai par tiesnesi. Noteikts, ka atsauksme tiek sagatavota par tiesneša profesionālās darbības novērtēšanas periodu – 5 gadiem – un atsauksmes sniedzējs analizē vairāk par desmit nolēmumiem, kas ir izskatīti augstākas instances tiesā. Atsauksmē tiek iekļauta informācija par pamatotu sūdzību skaitu, kas ir iesniegtas par tiesneša rīcību, par tiesnesim piemērotajiem disciplinārsodiem un sūdzībām par tiesnesi Tiesnešu ētikas komisijai, kā arī tiesneša pieņemtajiem nolēmumiem, kuri izskatīti Augstākajā tiesā un atcelti, pamatojoties uz protestu. Tiesas priekšsēdētāja atsauksmē par tiesneša darbu jānorāda informācija par sūdzībām, kuras tiesas priekšsēdētājs ir atzinis par pamatotām, bet par kurām secināts, ka tiesneša pieļautais pārkāpums nav pamats disciplinārlietas ierosināšanai.  

Ar grozījumiem precizēta arī kārtība, kādā notiek tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšana.

Daļa grozījumu ir tehniska rakstura – paredzēta iespēja kolēģijas sēdi fiksēt audioierakstā, noteiktas kolēģijas priekšsēdētāja un vietnieka pilnvaras pārstāvēt kolēģiju citās institūcijās un sniegt atbildes uz personu iesniegumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties