17. Septembris 2018 15:29
Jaunumi
Turpinās tiesu sistēmas darbinieku apmācības par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem
No Patentu valdes arhīva

Pagājušajā nedēļā, no 11. līdz 12. septembrim, norisinājās apmācības intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos, kas vienuviet pulcēja Latvijas tiesnešus, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar intelektuālo īpašumu un tā aizsardzību.

Patentu valde (PV) sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO), ES Intelektuālā īpašuma biroju (EUIPO), Eiropas Patentu Akadēmiju (EPA) un Latvijas Tiesnešu mācību centru (LTMC) jau trešo gadu pēc kārtas rīkoja apmācību semināru Latvijas tiesu sistēmas darbiniekiem ar mērķi atbalstīt tiesu sistēmas darbinieku tālākizglītību un profesionālo pilnveidi, īpašu uzmanību veltot intelektuālā īpašuma aizsardzības tēmai.

Atklājot semināru, PV direktors Sandris Laganovskis norādīja: „Esam gandarīti par to, ka starptautiskās sadarbības ietvaros mums ir izdevies attīstīt ilgtspējīgu tiesnešu apmācību modeli, kas sniedz iespēju tiesnešiem sistemātiski pilnveidot savas profesionālās zināšanas un prasmes darbam ar intelektuālā īpašuma lietām.”

Semināra sākumā ar ziņojumu par jauno dizainparaugu reformu un aktuāliem jautājumiem EUIPO Apelācijas padomju un ES Tiesas praksē uzstājās EUIPO Apelācijas padomju pārstāve Elizabeta Finka (Elisabeth Fink). Savukārt ar Latvijas praksi dizainparaugu lietās dalījās Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte.

Par tiesiskiem principiem attiecībā uz autortiesībām, autortiesību pārkāpumiem un zaudējumu atlīdzību dalījās WIPO pārstāvis Tomass Dillons (Thomas Dillon). Uzreiz pēc T. Dillona ar tematu par autortiesību pārkāpumiem tiešsaistē uzstājās Augstākās tiesas Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Dr. iur. Rihards Gulbis. Noslēdzot semināra pirmo dienu, ar ziņojumu par Igaunijas tiesu praksi intelektuālā īpašuma lietās uzstājās Igaunijas Harju apgabala tiesas tiesnese Anu Uritama (Anu Uritam).

Semināra otrajā dienā patentpilnvarnieks, prof. Aleksandrs fon Mīlendāls (Alexander von Muhlendahl) sniedza pārskatu par Eiropas Savienības Tiesas / Vispārējās tiesas jaunāko judikatūru, Augstākās tiesas tiesnese Dr. iur. Zane Pētersone analizēja preču zīmes atšķirtspējas gadījumus, savukārt Patentu valdes eksperte Māra Rozenblate dalījās ar nozīmīgākajiem soļiem tiesvedības laikā patentēšanas procedūrā. Otrās dienas noslēgumā Eiropas Patentu iestādes pārstāvis Enrike Molina Galans (Enrique Molina Galán) sniedza novitātes un izgudrojuma līmeņa vērtēšanas kritēriju un īpašo gadījumu izpētes apskatu.

Semināra apmeklētāju vidū bija Augstākās tiesas, Rīgas apgabaltiesas, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas un Administratīvās apgabaltiesas, kas pozitīvi novērtēja iespēju piedalīties mācībās un gūt zināšanas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties