23. Aprīlis 2018 08:37
Jaunumi
Par Augstākajā tiesā izskatāmām lietām no 23. līdz 27. aprīlim

Augstākās tiesas informācija par izskatāmām lietām laikā no 23. līdz 27. aprīlim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs divas lietas, rakstveida procesā – septiņas kasācijas sūdzības par apelācijas vai pirmās instances tiesas spriedumiem un piecas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Ekonomikas ministrija, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Valsts ieņēmumu dienests, Lauku atbalsta dienests, Valsts darba inspekcija un Valsts policija.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs 13 kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs 16 lietas. Septiņās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības un divās lietās prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Četrās lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protests. Divās lietās saņemts protests par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu un vienā lietā izskatīs sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

Informācija par atsevišķām lietām:

  1. Administratīvo lietu departaments 25. aprīlī mutvārdu procesā izskatīs Ventspils pilsētas domes deputāta blakus sūdzību par Administratīvās rajona tiesas tiesneša 2017. gada 28. novembra lēmumu, ar kuru atteikts pieņemt pieteikumu. Pieteikumā ir izteikts prasījums par pienākuma uzlikšanu Ventspils pilsētas domei sniegt pieteicējam informāciju un prasījums par informācijas ievietošanas ierobežojumu Ventspils pilsētas pašvaldības oficiālajā portālā ventspils.lv atzīšanu par prettiesiskiem. Augstākajai tiesai, izskatot blakus sūdzību, ir jāvērtē, vai šie prasījumi ir izskatāmi tiesā administratīvā procesa kārtībā. (Lieta SKA-888/2018).
  2. Administratīvo lietu departaments 25. aprīlī rakstveida procesā izskatīs pieteicējas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Valsts darba inspekcija izmeklēja nelaimes gadījumu darbā ar pieteicējas darbiniekiem, kas notika 2013.gada 21.novembrī, nogrūstot veikala jumtam un nesošajām konstrukcijām. Valsts darba inspekcija atzina, ka nelaimes gadījums ir darba vides faktoru iedarbības rezultāts. Pieteicēja pārsūdzēja Valsts darba inspekcijas lēmumus, iebilstot gan pret minēto gala secinājumu, gan iestādes lēmumos norādītajiem nelaimes gadījuma cēloņiem. Administratīvā apgabaltiesa pieteikumu noraidīja. (Lieta SKA-459/2018).
  3. Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniegusi cietusī un kasācijas protestu iesniedzis Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors. Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pēc Krimināllikuma 317. panta otrās daļas, tas ir, par to, ka viņš kā valsts amatpersona izdarīja tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, kas saistītas ar vardarbību. Sods apsūdzētajam noteikts piespiedu darbs uz 260 stundām, atņemot tiesības ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās, saistītus ar lēmumu pieņemšanu, uzraudzības un kontroles funkcijām, uz 2 gadiem. No apsūdzētā par labu cietušajai piedzīta kaitējuma kompensācija par morālo aizskārumu 1000 eiro un mantiskā kaitējuma kompensācija 670 eiro.  

Ar apelācijas instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par nevainīgu Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā un attaisnots. Cietušās kaitējuma kompensācijas pieteikums atstāts bez izskatīšanas. Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzētā darbību kvalifikāciju pēc Krimināllikuma 317.panta. (Lieta SKK-204/2018).

4. Administratīvo lietu departaments 26. aprīlī rakstveida procesā izskatīs fiziskas personas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2015. gada 21. oktobra spriedumu lietā par labvēlīga administratīvā akta izdošanu par personas reģistrēšanu par Latvijas Republikas pilsoni. Lietā ir strīds par Pilsonības likuma 8.1 panta pirmās daļas interpretāciju saistībā ar iemesliem, kuru dēļ persona pēc Vācijas okupācijas režīma sabrukuma neatgriezās Latvijā. (Lieta SKA-27/2018).

5. Administratīvo lietu departaments 26.aprīlī rakstveida procesā izskatīs divu ieslodzīto personu kasācijas sūdzības par Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem divās atsevišķās lietās, kurās ir strīds par personu saslēgšanu roku un kāju dzelžos ieslodzījuma vietā un konvojēšanas laikā. Pieteicēji iebilst pret šādu saslēgšanas līdzekļu pieļaujamību. (Lietas SKA-119/2018 un SKA-150/2018).

6. Krimināllietu departaments 26. aprīlī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur par Latgales apgabaltiesas spriedumu kasācijas sūdzības iesnieguši viena apsūdzētā aizstāve un viens apsūdzētais un kasācijas protestu un tā papildinājumus iesniedzis Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu trīs apsūdzētie atzīti par vainīgiem un sodīti par Krimināllikuma 117.panta 9. un 10. punktā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par slepkavību personu grupā, mantkārīgā nolūkā. Slepkavība izdarīta Rēzeknē 2015.gada janvārī. Sods par šo noziedzīgo nodarījumu diviem apsūdzētajiem noteikts saskaņā ar Krimināllikuma 65. pantu brīvības atņemšana uz 10 gadiem un probācijas uzraudzība uz 3 gadiem. Trešajam apsūdzētajam sods par šādu noziedzīgu nodarījumu noteikts brīvības atņemšana uz 16 gadiem un probācijas uzraudzība uz 3 gadiem. Turklāt viens no apsūdzētajiem vēl atzīts par vainīgu un sodīts par Krimināllikuma 179. panta pirmajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, proti, par svešas mantas piesavināšanos. Galīgais sods apsūdzētajam noteikts brīvības atņemšana uz 10 gadiem 5 mēnešiem un probācijas uzraudzība uz 3 gadiem.Ceturtais apsūdzētajs atzīts par nevainīgu un attaisnots par Krimināllikuma 20.panta otrajā trešajā daļā un 117. panta 10. punktā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Apelācijas instances tiesa iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurores apelācijas protestu, divu apsūdzēto,viena apsūdzētā aizstāves un cietušo apelācijas sūdzībām pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par valsts izmaksātās kompensācijas subsidāru piedziņu valsts labā, par mantiskā un morālā kaitējuma kompensācijassubsidāru piedziņu cietušo labā

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzēto vainīgumu viņiem inkriminātajos noziedzīgajos nodarījumos (Lieta SKK-213/2018).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties