8. Decembris 2017 16:06
Jaunumi
Satversmes tiesas ikgadējā konferencē diskutē par valsts budžeta konstitucionālo kontroli
Aleksandrs Kravčuks

Šodien, 8. decembrī, Saeimā norisinās Satversmes tiesas ikgadējā konference. Šogad konferences tēma ir “Valsts budžeta konstitucionālā kontrole”. Konferencē minētā tēma tiek apskatīta no četru Eiropas Savienības valstu – Francijas, Beļģijas, Čehijas un Latvijas – pieredzes perspektīvas.

Konferenci ar uzrunu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņa norādīja, ka Saeimas un Satversmes tiesas darba mijiedarbība palīdz veidot labāku un ilgtspējīgāku likumdošanu, kas ir pamats iedzīvotāju labklājībai un valsts izaugsmei. Ināra Mūrniece uzsvēra, ka sociāli atbildīgas valsts principa ievērošana, izstrādājot valsts budžeta likumprojektu, ir tiesiskas valsts pazīme.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele savā uzrunā vērsa uzmanību, ka pati Satversme nosaka, kādam jābūt demokrātiskai tiesiskai valstij atbilstošam valsts budžetam. Viņa norādīja, ka tam jānodrošina gan valsts varas atzaru līdzsvara un atsvara sistēma, gan cilvēka pamattiesību aizsardzība un vienlīdzības principa ievērošana. Turklāt valsts budžetam ir jāatbilst Satversmes ievadā ietvertajām Latvijas valsti raksturojošām vērtībām. Ineta Ziemele uzsvēra, ka likumdevējam ir jāpārliecinās, vai valsts budžets sekmē Satversmē noteikto konstitucionālo principu un vērtību īstenošanu. Viņa pauda viedokli, ka Satversmes vērtībās pamatots valsts budžets vairo sabiedrības uzticību valstij.

Klātesošos uzrunāja arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns, kurš pievienojās iepriekš paustajam, it īpaši tam, ka valsts budžeta izstrādē ir jāņem vērā Satversmē nostiprinātais sociāli atbildīgas valsts princips.

Konferences turpinājumā ar priekšlasījumu uzstājās Francijas Valsts padomes padomnieks, Valsts padomes Finanšu departamenta priekšsēdētājs Žans Gereminks (Jean Gaeremynck). Viņš sniedza izvērstu ieskatu, kā Francijā notiek budžeta likumprojekta plānošana, apspriešana, pieņemšana un tā konstitucionālā pēcpārbaude. Savā priekšlasījumā viņš uzsvēra, ka budžeta likumprojektā ir jāspēj noteikt un samērot valsts prioritātes. Valsts budžetam ir jāatbilst konstitūcijā ietvertajiem pamatprincipiem, tostarp godīguma principam.

Konferences ietvaros ar priekšlasījumiem uzstājās arī Beļģijas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Žans Spretels (Jean Spreutels) un Čehijas Konstitucionālās tiesas tiesnesis Jirži Zemaneks (Jiři Zemánek), kuri dalījās savas valsts pieredzē, skaidrojot valsts budžeta konstitucionālās kontroles mehānismus. Konferencē priekšlasījumus sniedza arī Satversmes tiesas tiesnesis Jānis Neimanis, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, Saeimas Juridiskā biroja vecākā juridiskā padomniece Ilze Tralmaka un Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners.

Konferenci rīkoja Satversmes tiesa sadarbībā ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un Juridisko komisiju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties