6. Februāris 2017 11:16
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 6. līdz 10. februārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 6. līdz 10. februārim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību. Rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un trīs blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Konkurences padome, Uzņēmumu reģistrs un Rīgas dome.

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs četras kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem, vienu blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumu un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.  

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs septiņas lietas. Četrās lietās saņemtas apsūdzēto, aizstāvju vai cietušo kasācijas sūdzības un vienā lietā – prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divās lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan protesti.

Informācija pa atsevišķām lietām:

1)  Krimināllietu departaments 7. februārī rakstveida procesā izskatīs krimināllietu sakarā ar apsūdzētā aizstāvja kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu.

Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts pēc Krimināllikuma 192. panta pirmās daļas, par to, ka viņš izdarīja viltotu Latvijas Republikas apgrozībā esošu monētu izgatavošanu, glabāšanu nolūkā to izplatīt, kā arī šāda viltojuma izplatīšanu. Apsūdzētais izgatavoja viltotas 50 santīmu monētas un tās nodeva citai personai, kura tās laida apgrozībā.

Rīgas apgabaltiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā ar apsūdzētā aizstāvja apelācijas sūdzību, 1. instances tiesas spriedumu atcēla daļā par apsūdzētajam noteikto sodu, nosakot to, piemērojot Krimināllikuma 49.1panta pirmās daļas 1. punkta nosacījumus, brīvības atņemšanu uz 2 gadiem, bez mantas konfiskācijas.

Izskatāmajā lietā aktualizēts jautājums par to, vai lati un santīmi ir Krimināllikuma 192.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma priekšmets. (SKK-28/2017).

2) Krimināllietu departaments 7. februārī rakstveida procesā izskatīs Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora kasācijas protestu par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru divi apsūdzētie atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma 253.1panta trešās daļas par to, ka viņi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, neatļauti iegādājās, glabāja un pārvadāja realizācijas nolūkā psihotropās vielas lielā apmērā. Ar apelācijas instances tiesas spriedumu galīgais sods pēc spriedumu kopības apsūdzētajiem noteikts attiecīgi brīvības atņemšana uz 7 gadiem 9 mēnešiem un policijas kontrole uz 3 gadiem vienam, un brīvības atņemšana uz 5 gadiem 8 mēnešiem  un policijas kontrole uz 2 gadiem – otram apsūdzētajam. Trešais apsūdzētais atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 20.panta ceturtās daļas un 253.1panta trešās daļas par šī noziedzīga nodarījuma atbalstīšanu un galīgais sods pēc spriedumu kopības viņam noteikts brīvības atņemšana uz 6 gadiem 9 mēnešiem un policijas kontrole uz 3 gadiem. Aizturēšanas brīdī pie viena no apsūdzētajiem tika atrasti 197,884g iedzeltenas krāsas pulverveida vielas, kas satur 24% jeb 47,492g aizliegtām sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināto psihotropo vielu-metamfetamīnu.

Apelācijas instances tiesas ieskatā, pirmās instances tiesas spriedumā netika pietiekoši izvērtēti pierādījumi, tādēļ kļūdaini kvalificētas divu apsūdzēto darbības attiecībā uz apsūdzību par noziedzīgo nodarījumu, kas izdarīts līdz 2012. gada 15. augustam. Apelācijas instances tiesa, analizējot lietā esošos un pārbaudītos pierādījumus, nekonstatēja noziedzīgā nodarījuma, kas izdarīts laikā līdz 2012. gada 15. augustam, izdarīšanu organizētā grupā, kurā sastāvētu visas apsūdzētās personas.

Izskatāmajā lietā aktualizēts jautājums par to, vai noziedzīgais nodarījums, par kuru apsūdzētajiem celta apsūdzība izdarīts ar kvalificējošo pazīmi – organizēta grupa (SKK-59/2017).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties