31. Janvāris 2017 15:25
Jaunumi
Atstāj spēkā spriedumu par vienreizēja pabalsta piešķiršanu karavīram sakarā ar veselības traucējumu, pildot dienesta pienākumus

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 31. janvārī atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru daļēji apmierināts pieteikums un Aizsardzības ministrijai uzdots izdot labvēlīgu administratīvo aktu par vienreizēja pabalsta piešķiršanu karavīram sakarā ar veselības traucējumu, kas gūts, pildot dienesta pienākumus. Augstākā tiesa lietu kasācijas kārtībā izskatīja sakarā ar Aizsardzības ministrijas kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu. Augstākās tiesas spriedums nav pārsūdzams.

Lietā bija strīds, vai karavīram var tikt piešķirts attiecīgais pabalsts, ja veselības traucējums nav izpaudies kā trauma (ievainojums), bet gan kā slimība.

Augstākā tiesa spriedumā atzina par pamatotu Administratīvās apgabaltiesas konstatēto, ka nav izšķirošas nozīmes, kā tiek klasificēts karavīra gūtais veselības bojājums, bet nozīme ir tam, vai veselības bojājumu karavīrs guvis, pildot dienesta pienākumus. Spriedumā norādīts, ka no apelācijas instances tiesas konstatētajiem apstākļiem skaidri izriet, ka pieteicēja slimības cēlonis ir mehāniska iedarbība – pastiprināta fiziskā slodze – dienesta pienākumu izpildes laikā.

Pieteicējs veselības bojājumu guvis apmācību laikā, bet apmācības ietilpst karavīra dienesta pienākumos. Izskatāmajā gadījumā pastāv tieša cēloņsakarība starp pieteicēja gūto veselības bojājumu un viņa dienesta pienākumu izpildi. Līdz ar to ir iestājušies Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 21. pantā minētie apstākļi, kas noteic, ka karavīram, kurš aktīvā dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, guvis veselības bojājumus, bet kuram nav noteikta invaliditāte, izmaksā vienreizēju pabalstu vidēji smaga veselības bojājuma gadījumā – triju mēnešalgu apmērā, bet ne vairāk kā 1000 latu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties