26. Maijs 2016 09:17
Jaunumi
Lietu par robežsargam piemērotu disciplinārsodu nodod jaunai izskatīšanai

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 24. maijā atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika atzīts par nepamatotu Valsts robežsardzes pieteicējam piemērotais disciplinārsods – atvaļināšana no dienesta. AT lietu nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Augstākā tiesa atzina, ka disciplinārsoda veida noteikšanā ārvalsts valūtas apmēram nav nozīmes un Valsts robežsardzes noteiktais aizliegums ienest robežkontroles punkta teritorijā un turēt pie sevis jebkādas ārvalsts valūtas vienības ir kategorisks. Proti, ar mērķi izslēgt šaubas par korupcijas iespējamību nav pieļaujama jebkādas ārvalsts valūtas atrašanās pie amatpersonas.

Pieteicējs ienesa robežkontroles punkta teritorijā un turēja pie sevis 300 Krievijas Federācijas rubļus (apmēram 7 eiro), mobilo tālruni un transportlīdzekļa atslēgas, tādējādi izdarot disciplinārpārkāpumu. Pieteicējam disciplinārsods piemērots par Valsts robežsardzes pagaidu iekšējo noteikumu „Valsts robežsardzes teritoriālo pārvalžu struktūrvienību, kas veic robežpārbaudi un imigrācijas kontroli, dienesta organizācijas kārtība” noteikto aizliegumu neievērošanu. Atbilstoši minētajām tiesību normām norīkojuma laikā robežsardzes amatpersonai citstarp ir aizliegts ienest struktūrvienības izvietojumā, teritorijā vai turēt pie sevis ārvalstu naudas vienības, izmantot un turēt pie sevis personīgos sakaru līdzekļus, tostarp mobilos telefonus, kā arī izmantot un glabāt pie sevis jebkāda transportlīdzekļa atslēgas.

Kā norādīts spriedumā, aizliegums ienest un turēt pie sevis ārvalsts valūtas vienības ir vērsts uz to, lai novērstu jebkādas šaubas par valsts amatpersonas darbību, proti, ka valsts amatpersona ir pieņēmusi prettiesisku labumu. Aizliegums izmantot un turēt pie sevis personīgos sakaru līdzekļus pamatā ir vērsts uz to, lai nepieļautu risku, ka amatpersona, pildot dienesta pienākumus, var kontaktēties ar robežšķērsojošām personām, kas dažādu iemeslu dēļ vēlas ietekmēt kāda lēmuma rezultātu, vai citām personām, kuras saistītas ar robežsardzē identificētajiem riskiem. Aizliegums izmantot un turēt pie sevis jebkādu transportlīdzekļu atslēgas ir noteikts, lai nepieļautu risku pieņemt no robežšķērsojošām personām dāvanas (piemēram, naudu vai citu mantisku labumu) un tās novietot personīgajā transportlīdzeklī.

Minētajās tiesību normās ietvertie ierobežojumi ir vērsti uz korupcijas riska novēršanu Valsts robežsardzē. Robežšķērsošanas vietas režīma specifika un nozīmīgums valsts drošības nodrošināšanai, kā arī augstais korupcijas risks uzdevumu izpildē prasa no robežsargiem stingru disciplīnu, kas attiecas arī uz aizliegumu ievērošanu.

No iepriekš minētā secināms, ka pieteicējs ir pārkāpis tos Valsts robežsardzes dienesta organizācijas noteikumus, kuru mērķis ir nepieļaut koruptīvas darbības veikšanu dienestā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties