7. Aprīlis 2016 09:32
Jaunumi
Stājas spēkā spriedums, noraidot pieteikumu par vārda un uzvārda atveidošanu ar lietuviešu galotni

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 6. aprīlī atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīts pieteikums par pieteicēja vārda un uzvārda, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, maiņu, kā arī vārda un uzvārda ieraksta labošanu Iedzīvotāju reģistrā, kā rezultātā pieteicēja vārds un uzvārds tiktu atveidots ar lietuviešu galotni -as.

AT atzina par pamatotu apelācijas instances tiesas argumentu, ka citvalodas vārda un uzvārda atveide atbilstoši latviešu valodas pareizrakstības normām un tradīcijām ir uzskatāma par privātās dzīves ierobežojumu, taču konkrētajā gadījumā nav konstatējams pieteicēja privātās dzīves neaizskaramības pārkāpums. AT spriedums nav pārsūdzams.

Pieteicējs, pēc tautības lietuvietis, vērsās dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu par vārda un uzvārda maiņu, kā rezultātā pieteicēja vārds un uzvārds tiktu atveidots ar lietuviešu galotni -as. Pieteicējs arī vērsās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lūdzot labot Iedzīvotāju reģistrā pieteicēja vārdu un uzvārdu tādējādi, lai viņa vārds un uzvārds tiktu atveidots ar lietuviešu galotni -as. Iestādes pieteicēja lūgumu atteica, norādot, ka, iegūstot Latvijas pilsonību, pieteicēja vārds un uzvārds atveidots atbilstoši latviešu valodas pareizrakstības normām un tradīcijām.

Gan Administratīvā rajona tiesa, gan Administratīvā apgabaltiesa pieteikumu noraidīja.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties