7. Oktobris 2015 14:14
Jaunumi
VID atgādina par darba ņēmēju tiesībām un pienākumu aizpildīt elektronisko algas nodokļu grāmatiņu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka kopš 2014.gada 1.jūnija informācijas par galveno ienākuma gūšanas vietu, apgādībā esošām personām un papildu atvieglojumiem iekļaušana algas nodokļa grāmatiņā ir nodokļu maksātāja pienākums un vienlaikus arī izvēle, un aicina darba devējus informēt savus darbiniekus par viņu pienākumu un tiesībām.

Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka no 2014.gada 1.jūnija visiem nodokļu maksātājiem algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā formā un gan pašai personai, gan personas darba devējam tā ir pieejama, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Tas nozīmē, ka līdz 2014.gada 1.jūnijam papīra formā izsniegtās algas nodokļa grāmatiņas pēc 2014.gada 1.jūnija vairs nav aktuālas. Personām, kurām līdz 2014.gada 1.jūnijam jau bija izsniegta algas nodokļa grāmatiņa papīra formā, tā automātiski tika aizstāta ar elektronisko algas nodokļa grāmatiņu. Savukārt personām (arī nepilngadīgām), kurām līdz 2014.gada 1.jūnijam nebija izsniegta algas nodokļa grāmatiņa papīra formā, lai to iegūtu, ir jāiesniedz iesniegums VID par algas nodokļa grāmatiņas izsniegšanu, un VID to izveidos vienas dienas laikā.

VID norāda, ka informācijas par galveno ienākuma gūšanas vietu, apgādībā esošām personām un papildu atvieglojumiem iekļaušana algas nodokļa grāmatiņā ir nodokļu maksātāja pienākums un vienlaikus arī izvēle. Tādējādi nepieciešamie ieraksti un izmaiņas par darba devējam sniedzamo informāciju iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanai algas nodokļa grāmatiņā jāveic fiziskajām personām pašām, izmantojot EDS.

VID aicina arī darba devējus informēt tos savus darbiniekus, kuri nav iesnieguši savu elektronisko algas nodokļa grāmatiņu darba devējam, par viņu pienākumu un tiesībām atzīmēt savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā galveno ienākuma gūšanas vietu, kā arī norādīt informāciju par apgādībā esošām personām un papildu atvieglojumiem.

Papildus VID uzsver: ja persona nevēlas, lai darba devējam ir redzama informācija par personas invaliditāti vai apgādībā esošām personām, persona var EDS elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā atzīmi par to neizdarīt un vienlaikus pienākošos nodokļu atvieglojumus saņemt, iesniedzot attiecīgā taksācijas gada ienākumu deklarāciju, kurā piemēro visus atvieglojumus, uz kuriem personai ir tiesības.

Tādējādi ir nodrošinātas personas tiesības saņemt visus atvieglojumus, tai skaitā atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli pilnā apmērā.

Personu ērtībai visas minētās izmaiņas elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā var veikt gan attālināti EDS, gan personīgi, ierodoties VID klientu apkalpošanas centrā. Ja vēlamās izmaiņas norāda iesniegumā papīra formā un iesniedz VID darbiniekam, tas veiks izmaiņas personas elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā un par veiktajām izmaiņām personai izsniegs izdruku papīra formā.

Savukārt darba devējiem EDS ir pieejama informācija par tiem saviem darbiniekiem, kas šo darba devēju ir norādījuši kā galveno ienākuma gūšanas vietu un ir norādījuši piemērojamos nodokļu atvieglojumus. Vienlaikus VID vienas dienas laikā elektroniski informē darba devēju, ja darba ņēmējs ir veicis izmaiņas saistībā ar piemērojamiem atvieglojumiem, nosūtot informāciju uz e-pasta adresi, kas norādīta sadaļā “Sarakste ar VID”.

Tādējādi darba devējs ir nodrošināts ar aktuālāko informāciju par darba ņēmēju, un uz tās pamata tiek piemēroti atvieglojumi ienākuma nodokļa aprēķināšanai.

Papildus VID uzsver, ka gadījumā, ja darba ņēmēja algas nodokļa grāmatiņā nav norādīta informācija par apgādībā esošām personām vai papildu atvieglojumiem, personai ir tiesības, sākot no nākamā gada 1.marta, trīs gadu laikā iesniegt VID gada ienākumu deklarāciju, norādot visus atvieglojumus, tādējādi atgūstot visu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Atgādinām, ka pieslēgties EDS var, izmantojot portāla www.latvija.lv piedāvātos autentifikācijas līdzekļus (vairāku Latvijas kredītiestāžu – AS “Swedbank”, AS “SEB banka”, AS “Citadele banka”, AS “Norvik banka”, “Nordea Bank”, AS “DNB banka” un AS “Meridian Trade Bank” – internetbanku lietotājvārdu un paroli) vai Pilsonības un migrācijas pārvaldes izsniegto eID viedkarti. Savukārt tie EDS lietotāji, kuriem ar VID jau ir noslēgts EDS līgums, joprojām var autentificēties sistēmā, lietojot VID izsniegto lietotājvārdu un paroli.

Plašāka informācija par elektroniskajām algas nodokļa grāmatiņām pieejama VID mājaslapā īpaši izveidotā sadaļā “Elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa”. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID mājaslapas www.vid.gov.lv sadaļā “Kontakti” – “Uzdot jautājumu VID”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties