24. Oktobris 2014 10:28
Jaunumi
Tiks pasniegti pirmie mediatoru sertifikāti

27.oktobrī svinīgā pasākumā tiks sveikti Latvijā pirmie 24 sertificētie mediatori. Svinīgajā pasākumā piedalīsies tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un vairāki tiesu varas pārstāvji.

Mediatoru sertifikācijas pārbaudījums tika uzsākts šī gada 1.oktobrī un norisinājās trijās kārtās. Uz pirmo mediatoru sertifikācijas eksāmenu kopumā bija pieteikušās vairāk nekā simts personas. Mediatora eksāmenu nokārtojuši un sertifikātu saņems 24 mediatori. Mediatoru sertifikācijas pārbaudījumu pieņēma īpaša koleģiāla komisija, kuras sastāvā ietilpst pārstāvji gan no Mediācijas padomes, gan tiesām, gan Tieslietu ministrijas.

Sveicot pirmos Mediatora sertifikāta saņēmējus, tieslietu ministrs G.Bērziņš atzīmē, ka pats galvenais mediācijas priekšnosacījums ir sabiedrības attieksmes maiņa pret konfliktiem un to risināšanu: „Ir svarīgi apzināties, ka par strīdu, kas  radies starp personām, tām pašām ir jāuzņemas atbildība. Tiesas procesā faktiski atbildība par risinājumu pilnībā tiek nodota tiesai, savukārt – mediācijā atbildība par risinājumu gulstas uz pašiem strīdiniekiem. Dzīvē  domstarpības rodas, taču tās prasmīgi jāmāk atrisināt. Mums daudzkārt pietrūkst vēlmes un arī prasmes ieklausīties vienam otrā. Mediācija ir konfliktu risināšanas process, kad neitrāla profesionāļa - sertificēta mediatora – vadībā tiek risinātas dažāda veida domstarpības - gan ģimeniskas, gan biznesa konflikti,” uzsver G.Bērziņš.

No nākamā gada 1.janvāra stāsies spēkā regulējums par tiesas ieteiktu mediāciju. Tiesai, iesakot mediatoru lietas dalībniekiem, ir jābūt pārliecinātai par mediatora profesionalitāti un spēju efektīvi un kvalitatīvi novadīt mediācijas procesu, veicinot domstarpību risināšanu, tādēļ nepieciešama mediatoru sertifikācija un atestācija.

Svinīgais pasākums notiks Latvijas Universitātes Mazajā aulā plkst. 16.00. Pasākumā uzrunas teiks tieslietu ministrs G. Bērziņš, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Mediatoru sertifikācijas komisijas priekšsēdētājs Sandis Bērtaitis, kā arī kā arī tiesu varas pārstāvji.

Mediācija ir salīdzinoši jauns strīdu risināšanas veids, kas no ierastajiem atšķiras ar neierobežotām risinājumu iespējām un procesa mērķi, kas ir saistīts ar abu pušu gandarījuma panākšanu un normālas komunikācijas atjaunošanu pušu starpā, kas jo īpaši svarīgi ir ģimenes strīdos. Mediācijas ceļā tiek būtiski samazināta pušu emocionālā spriedze, tādējādi samazinot atkārtota konflikta rašanos starp šīm pašām pusēm. Mediācija atšķirībā no tiesas un šķīrējtiesas procesa piedāvā neformālu strīda risināšanas gaisotni, kas nav saistīta ar papildu stresu un, ņemot vērā, ka process ir mazāk formāls un tā ilgums ir atkarīgs tikai un vienīgi no pašām pusēm, tas kopumā varētu būt arī ekonomiski izdevīgāk.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties