2. Septembris 2014 16:17
Jaunumi
Līdz oktobrim Tieslietu ministrijai jāveic pasākumi, lai izpildītu OECD prasības

Valdība 2.septembrī pieņēma zināšanai informatīvo ziņojumu par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām un to izpildi, kas paredz Tieslietu ministrijai uzdevumu līdz 1.oktobrim izvērtēt iespēju izstrādāt grozījumus Krimināllikumā un apkopot tiesu praksi krimināllietās par kukuļošanu.

Latvija par OECD Kukuļošanas apkarošanas starptautiskajos biznesa darījumos darba grupas dalībvalsti kļuva 2013.gada 3.oktobrī. Šogad janvārī tika sākta Latvijas novērtēšanas pirmā fāze, kurā tika izvērtēta nacionālo tiesību aktu atbilstība OECD Konvencijas par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos un 2009.gada rekomendācijas prasībām.

Tieslietu ministrijai paredzēts līdz 1.oktobrim izvērtēt iespēju izstrādāt grozījumus Krimināllikumā. Kā grozāmie panti norādīti Krimināllikuma (KL) 322.pants - par starpniecība kukuļošanā. Kā norādīts ziņojumā, grozījumi paredzētu sankciju par starpniecību kukuļošanā pielīdzināt sankcijai par kukuļdošanu pēc KL 323.panta.

Tāpat Tieslietu ministrijai būtu jāizvērtē iespēju grozīt Krimināllikumu, palielinot naudas sodu par kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpumiem. Vēl jāveic pasākumi, lai izvērtētu iespēju izstrādāt grozījumus KL 217.pantā, palielinot sankciju par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpumiem, un izstrādāt grozījumus arī KL 4.pantam. To plānots papildināt ar Latvijā reģistrētu juridisko personu kā eksteritoriālās jurisdikcijas subjektu.

Tieslietu ministrijai nepieciešams arī veikt pasākumus, lai izstrādātu grozījumus Kriminālprocesa likumā. Ar grozījumiem plānots noteikt, ka gadījumos, ja personas izdošana tiek atteikta, pamatojoties uz tās pilsonību, tiek pārņemts no ārvalsts attiecīgais kriminālprocess.

Kā veicamie pasākumi vēl norādīta tiesu prakses krimināllietās par kukuļdošanu apkopošana, kā arī informācijas par spēkā esošiem nolēmumiem par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai apkopošana. Tāpat nozares ministrijai paredzēts apkopot informāciju par sniegto tiesisko palīdzību ārvalstīm korupcijas lietās, kuru lūgumos tika lūgti banku dati. Šādu informācijas apkopojumu līdz 1.oktobrim Tieslietu ministrijai būtu paredzēts aicināt sagatavot arī Ģenerālprokuratūru.

Finanšu ministrijai sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) līdz 1.oktobrim izvērtēt iespēju veikt nepieciešamos grozījumus tiesību aktos, nosakot zvērinātiem revidentiem pienākumu informēt tiesībsargājošās iestādes par faktiem, kas ir atklāti revīzijas laikā un norāda uz iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

Savukārt KNAB sadarbībā ar Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju un uzņēmēju intereses pārstāvošajām organizācijām līdz 2015.gada 1.jūnijam jāorganizē pasākumi ar mērķi informēt Latvijas uzņēmējus par rīcību kukuļošanas gadījumos. Līdz 1.oktobrim KNAB paredzēts apkopot informāciju par uzsāktajiem procesiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskai personai un sagatavot pārskatu par kukuļdevēja un kukuļošanas starpnieka atbrīvošanas no kriminālatbildības praktisko piemērošanu.

Ministrijai paredzēts izteikt aicinājumu arī Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam apkopot tiesu praksi par pēdējiem pieciem gadiem noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanas lietās. Ministrija norādījusi, ka apkopojumā būtu jāietver tās lietas, kurās predikatīvais noziedzīgais nodarījums ir kukuļdošana, bet pēc iespējas iekļaujot lietas, kurās piemērota politiski nozīmīgas personas definīcija.

Tieslietu ministrija valdībā iesniegtajā ziņojumā norādījusi, ka darba grupa rekomendāciju izpildi vērtēt sāks jau oktobrī. Tāpēc līdz 10.oktobrim visām atbildīgajām institūcijām jāiesniedz Tieslietu ministrijā informācija par tām uzdoto rekomendāciju izpildi. Latvijas novērtējuma otrā fāze sāksies oktobrī, kad darba grupa plāno iesniegt Latvijai otrās fāzes novērtējuma anketu.

Darba grupas novērtējuma vizīte Latvijā notiks 2015.gada janvārī. Balstoties uz Latvijas sniegtajām atbildēm un vizītē iegūto informāciju, tiks izstrādāts Latvijas otrās fāzes novērtējuma ziņojums. Ziņojumā norādīts, ka tas tiks pieņemts darba grupas plenārsēdes laikā - no 2015.gada 9.līdz 12.jūnijam Parīzē, Francijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties