4. Marts 2024 16:40
Jaunumi
Tiesu administrācijai 20 – īss atskats uz dibināšanas vēsturi

Pirms 20 gadiem, 2004. gada 1. janvārī, tika reorganizēta Tieslietu ministrijas struktūra un izveidota Tiesu administrācija kā Tieslietu ministrijas padotībā esoša iestāde. Faktiski jaunā iestāde sāka pildīt tiesu darba nodrošināšanas funkcijas ar 2004. gada aprīli, kad no ministrijas pārcēla ar tiesu un zemesgrāmatu jomu strādājošās struktūrvienības.

Tiesu administrācija savas darbības sākumā par prioritārajiem virzieniem noteica tādas aktuālas tiesu vajadzības kā cilvēku resursu attīstība, tiesu un zemesgrāmatu nodaļu darba organizēšanas un administrēšanas pilnveide, tiesu un zemesgrāmatu nodaļu materiāli-tehniskās bāzes modernizēšana.

Pirmajā darbības gadā Tiesu administrācija izstrādāja Valsts Vienotās Tiesu Informatīvās sistēmas (VVTIS) administratīvo lietu moduli. Darbu uzsāka administratīvā rajona tiesa un apgabaltiesa. Ieguvumus sabiedrībai nodemonstrēja Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas publiski pieejamie dati, kur mājas lapā zemesgrāmata.lv plaši atrādīja datus par nekustamajiem īpašumiem un ar tiem saistītajām tiesībām.

Tiesu administrācijas pamatfunkcijas pirmo reizi tika uzskaitītas valdības apstiprinātajā koncepcijā, kas stājās spēkā 2003. gada 28. augustā ar mērķi noteikt kārtību, kādā Latvijā tiks organizēta tiesu administrēšana, lai veicinātu tiesu neatkarību un nostiprinātu tiesu potenciālu un efektivitāti.

Aivars Aksenoks, bijušais Latvijas Republikas tieslietu ministrs no 2002. līdz 2004. gadam: ”Tūkstošgades sākums bija lielu pārmaiņu laiks. Latvija gatavojās iestāties Eiropas Savienībā un tieši tiesu sistēmas sakārtošana un neatkarības nostiprināšana bija viens no svarīgākajiem “mājas darbiem”.

Esmu gandarīts, ka šajā jomā tolaik izdevās panākt trīs būtiskas lietas – ievērojami palielināt tiesnešu atalgojumu, izveidot administratīvās tiesas, kā arī izveidot neatkarīgu tiesu pašpārvaldes institūciju – Tiesu administrāciju.

Tas bija milzu solis tiesu neatkarības nostiprināšanā Latvijā.

Atskatoties 20 gadus senā pagātnē, pārsteidzoši, cik tolaik lakoniskā, konkrētā un skaidrā Tiesu administrācijas koncepcija sekmīgi realizējusies dzīvē.

No sirds apsveicu Tiesu administrācijas kolektīvu un visus tiesu sistēmā strādājošos 20 gadu jubilejā un novēlu, lai jūsu darbs arī turpmāk veicina sabiedrības uzticēšanos tiesu varai.”

Plašāk par Tiesu administrācijas dibināšanas vēsturi lasiet šeit: Avīze_2004

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties