27. Marts 2024 14:13
Jaunumi
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti

2024. gada 22. martā, turpinot projekta “Tieslietu akadēmija” mācību ciklu, Kurzemes rajona tiesā notika Satversmes aizsardzības biroja (SAB) seminārs tiesnešiem un tiesu darbiniekiem par izlūkošanas būtību, darbību un valsts aktualitātēm drošības jautājumos. SAB pārstāvji semināra dalībniekiem izskaidroja arī spiegošanas juridiskos aspektus un kādas ir pretdarbības izlūkošanas aktivitātēs.

Ņemot vērā, ka kopš kara sākuma Ukrainā situācija drošības jomā nav uzlabojusies un joprojām uzmanības centrā ir hibrīduzbrukumu ietekme, tiesnešiem ir jābūt gataviem spriest par valsts drošības jautājumiem. Šobrīd tie ir aktuāli un būtiski ikvienam Latvijas tiesnesim.

Madars Plepis, Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājs: “Semināra dalībniekiem bija iespēja uzzināt noderīgu, teorētisku un praktisku informāciju, kā identificēt apdraudējumu valsts drošībai. Tiesneši un tiesu darbinieki uzklausīja arī praktiskus ieteikumus, kā rīkoties, lai neapdraudētu savu un arī valsts drošību, kas šajā ģeopolitiskajā situācijā ir īpaši svarīgi.”

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs uzskata, ka “tiesnešiem, kas ir konstitucionāla ranga amatpersonas un strādā valsts un sabiedrības labā, ir svarīgi būt informētiem par faktisko situāciju valstī, iegūt informāciju nevis no epizodiskām ziņām vai baumām, bet sistemātiski un no objektīva informācijas avota, kas vislabāk zina patieso situāciju”.

Semināru ciklā kopā piedalījušies 172 tiesneši un tiesu darbinieki no Rīgas pilsētas tiesas, Rīgas apgabaltiesas, Augstākās tiesas, Latgales rajona tiesas, Latgales apgabaltiesas, Kurzemes rajona tiesas un Kurzemes apgabaltiesas.

Seminārs tiesnešiem ar Satversmes aizsardzības biroja speciālistiem tiek organizēts Tiesu administrācijas projekta (Nr. 6.2.1.3.i0/1/22/I/TM/001) “Tieslietu akadēmija” ietvaros.

Ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējumu top projekts “Tieslietu akadēmija”, kura mērķis ir izveidot vienotu tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju (starpdisciplināros jautājumos, kas būtiski efektīvai tiesas spriešanai) kvalifikācijas pilnveides mācību centru.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties