12. Februāris 2024 13:35
Jaunumi
Portālā dati.ta.gov.lv pieejams datu apkopojums par Eiropas Padomes dalībvalstu tieslietu sistēmu
Attēls: Tiesu administrācija

Reizi divos gados visās Eiropas Padomes dalībvalstīs norit apjomīgs statistisko datu apkopojums par valsts tiesu sistēmu saskaņā ar Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (CEPEJ)[1] izstrādāto metodoloģiju. Pēc datu apkopošanas un pārbaudes CEPEJ nāk klajā ar CEPEJ novērtēšanas ziņojumu[2], analizējot tiesu sistēmas rādītājus, starp kuriem liela nozīme ir informāciju tehnoloģiju (IKT) attīstībai un izmantošanai Eiropas Padomes dalībvalstīs.

2020. gadā CEPEJ pirmo reizi publicēja IKT attīstības indeksu, kas apkopo dažādus digitalizācijas rezultātus tieslietu sistēmā: attīstības radītājs, saziņa ar un starp tiesām, tiesu un lietu pārvadība u.c. rezultāti. Indekss tiek mērīts no 0 līdz 10 punktiem.

2018. gada dati liecināja, ka Latvijas IKT attīstības indekss bija 9,8 punkti, kas bija pats augstākais no visām dalībvalstīm. Savukārt 2020. gada dati norāda, ka IKT attīstības indeksā Latvija ieguva 9,76 punktus, kas bija otrs augstākais rezultāts.

Tiesu administrācija ir pārpublicējusi atsevišķus tematus no CEPEJ novērtēšanas ziņojuma latviešu valodā. Datu kopas par tiesu sistēmas budžetu, tiesnešu skaitu, tiesnešu atalgojumu un IKT attīstību ir pieejamas Tiesu administrācijas uzturētajā datu portālā www.dati.ta.gov.lv sadaļā “Datu stāsti”.

[1] CEPEJ tika izveidots 2002. gada rudenī, tā izveides mērķis bija tiesiskuma veicināšana un pamattiesību nodrošināšanas stiprināšana. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus CEPEJ īsteno dažādus uzdevumus, un viens no tiem ir datu apkopošana un to analīze.

[2] Ziņojums angļu valodā pieejams šeit: https://www.coe.int/en/web/cepej/special-file-report-european-judicial-systems-cepej-evaluation-report-2022-evaluation-cycle-2020-data-?p_p_id=56_INSTANCE_Pec933yX8xS5&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties