21. Marts 2024 16:53
Jaunumi
Senatori gūst pieredzi Eiropas Savienības Tiesā un Vispārējā tiesā
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Pieredzes apmaiņas vizītē Eiropas Savienības Tiesā (EST) Augstākās tiesas senatori apmeklēja vairākas tiesas sēdes, kā arī iepazinās ar tiesas un tās struktūrvienību darbu un guva ieskatu vairākos Vispārējās tiesas darbības aspektos.

Senatoriem Kasparam Balodim, Sandrai Kaijai, Anitai Kovaļevskai, Ievai Višķerei, Anitai Poļakovai un Marikai Senkānei bija iespēja klātienē vērot trīs tiesas sēžu norisi.

Lietā C-144/23 (KUBERA) EST izskatīja Slovēnijas Augstākās tiesas prejudiciālos jautājumus, kas attiecās uz dalībvalstu revīzijas (kasācijas) instances tiesu darbības procesuālajiem aspektiem. Virkne valstu, tostarp Latvija, lietā izklāstīja savus apsvērumus, raksturojot savu civilprocesuālo kārtību attiecīgajā jautājumā.

Vispārējai tiesai lietā T-624/15, T-694/15, T-704/15 (RENV), pārbaudot Eiropas Komisijas lēmuma tiesiskumu, bija jālemj dažādi ar valsts atbalstu un ieguldījumu aizsardzību saistīti jautājumi, tostarp – vai šķīrējtiesas piespriestu kompensāciju var uzskatīt par valsts piešķirtu maksājumu valsts atbalsta jēdziena izpratnē.

Savukārt lietā C-230/23 (Reprobel), kurā referente bija tiesnese Ineta Ziemele, kāda Beļģijas tiesa bija iesniegusi lūgumu sniegt prejudiciālu nolēmumu par to, vai autortiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kurai valsts ar Karaļa dekrētu ir uzticējusi taisnīgas atlīdzības iekasēšanu un sadali autoriem, ir tāds subjekts, pret kuras prasībām indivīds (konkrētajā gadījumā – kopēšanas iekārtu ražotājs) var aizstāvēties, atsaucoties uz tādas valsts tiesību normas neatbilstību ES tiesībām, kuru šī struktūra vēlas attiecināt uz minēto indivīdu. Lietā būtiska nozīme ir arī jautājumam par kolektīvā pārvaldījuma organizācijas tiesisko statusu, raugoties no privāto un publisko tiesību mijiedarbības viedokļa.

Augstākās tiesas delegācija piedalījās virknē tikšanos, kas deva iespēju domu un informācijas apmaiņai. Senatori tikās ar tiesnesi Inetu Ziemeli, gūstot ieskatu nozīmīgos tiesneša darba aspektos EST un lietu virzības procesuālajā problemātikā. Vispārējās tiesas tiesnesis Pēteris Zilgalvis sniedza priekšlasījumu par Vispārējās tiesas praksi konkurences lietās un atziņām digitālajā un mākslīgā intelekta jomā. Ģenerāladvokāte Laila Medina iepazīstināja ar ģenerāladvokāta lomu EST un savu pieredzi šajā amatā. Senatori iepazinās arī ar tiesas kancelejas darbību un funkcijām lietu virzībā, noderīgu informāciju par EST prakses izpētes iespējām, rīkiem un metodēm sniedza Pētniecības un dokumentācijas direkcija. Tiesneses Ingas Reines juridiskā referente Vineta Bei pastāstīja par Vispārējās tiesas nesenajām lietām, statistiku, kā arī būtiskākajām atziņām.

Senatori pārliecinājās par milzīgo nozīmi, kas EST ikdienā ir tulku dienesta darbam, tulkojot ne vien tiesas sēdes, bet arī procesuālos dokumentus. Pēteris Zilgalvis, kurš darbojas mākslīgā intelekta ieviešanai EST speciāli izveidotā komitejā, norādīja, ka attīstība mākslīgā intelekta jomā tiesā noris ļoti strauji. Jau šobrīd mākslīgo intelektu izmanto tulku darba atslogošanai, kā arī lietu aprites un statistikas jomās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties