12. Marts 2024 13:11
Jaunumi
Tiks pārskatītas zvērinātu notāru atlīdzības takses

Otrdien, 12. martā, Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” (turpmāk – Noteikumi), lai pārskatītu zvērinātu notāru atlīdzības takses atbilstoši patēriņu cenu pieaugumam, vienlaikus takses noapaļojot, lai to lietošana būtu skaidrāka un ērtāka.

No 2013. gadā nav mainīta lielākā daļa zvērinātu notāru atlīdzības taksu apmēru, līdz ar to grozījumi paredz izveidot saprātīgu zvērinātu notāru atlīdzības taksu palielinājumu, ņemot vērā, ka pieaugušas preču un pakalpojumu patēriņu cenas. Norādāms, ka notārs pats sedz iedzīvotāja ienākuma nodokli, veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī iemaksas 3. pensiju līmenī. Vienlaikus zvērināts notārs kā pašnodarbināta persona pats sedz izdevumus, kas saistīti ar sava amata biroja darbības nodrošināšanu.

Grozījumi paredz zvērinātu notāru atlīdzības takses palielināt par 24 % - ja attiecīgās takses nav pārskatītas kopš Noteikumu pieņemšanas, 2013. gada septembra, par 23 % - takses, kuras nav pārskatītas kopš 2015. gada oktobra un par 11,8 % - tās takses, kuras nav pārskatītas kopš 2019. gada jūnija.

Trīs mēnešu laikā no grozījumu spēkā stāšanās, Zvērinātu notāru padomes tīmekļvietnē tiks ievietots taksu aprēķināšanas skaidrojums un biežāko notariālo pakalpojumu izmaksu piemēri. Tāpat gada laikā padome izveidos arī taksu aprēķināšanas kalkulatoru, lai potenciālajiem notariālās palīdzības saņēmējiem būtu pieejama informācija un rīki, kas ļautu aprēķināt un prognozēt notariālo pakalpojumu izmaksas.

Papildu informācija

Zvērināti notāri kā brīvo juridisko profesiju pārstāvji un finansiāli patstāvīgas personas paši ir atbildīgi par ienākumu gūšanu, tostarp, rūpējoties arī par personisko izdevumu segšanai nepieciešamajiem ienākumiem un uzņemoties zināmu finansiālo risku par savām profesionālajām saistībām. Zvērināti notāri nesaņem valsts vai pašvaldības budžeta līdzekļus un nav tiesīgi patvaļīgi noteikt notariālās palīdzības takses vai arī vienoties par tām ar klientu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties