5. Marts 2024 17:26
Jaunumi
Inese Lībiņa-Egnere ES tieslietu ministru sanāksmē uzsver nelegālās migrācijas hibrīduzbrukumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas

5. martā tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere piedalījās Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē Briselē, kur tika diskutēts par direktīvas priekšlikumu, lai novērstu neatļautu migrantu ieceļošanu, tranzītu un uzturēšanos ES. Tieslietu ministre savā uzrunā uzsvēra, ka ES līmenī ir nepieciešama domāšanas maiņa par atbildību migrantu kontrabandas organizēšanā, stingrāk vēršoties pret reālajiem šo noziegumu iniciatoriem, tostarp pret Baltkrievijas politisko vadību, iedrošinot 3. valstu pilsoņus kļūt par hibrīdkara instrumentu uz Baltkrievijas-Latvijas robežas.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norādīja, ka Latvija jau ir pastiprinājusi kriminālatbildību par migrantu nelegālās plūsmas organizēšanu un palīdzību valsts robežu nelikumīgi šķērsojošām personām, taču ES līmenī vienoti būtu kriminalizējama migrantu kontrabandas veikšana. Pašreizējais ES regulējums saistībā ar migrantu kontrabandu ir pieņemts vairāk nekā pirms 20 gadiem un vairs neatspoguļo aktuālo situāciju, it īpaši laikā, kad valstis saskaras ar hibrīdapdraudējumu.

Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra: “Latvija ir ES ārējā robeža ar Krieviju un Baltkrieviju. Migrantu kontrabanda ir bīstams sabiedriskās kārtības apdraudējums  pats par sevi, taču kopš Baltkrievija īsteno hibrīduzbrukumu, Latvija ik dienu saskaras ar nelegālo migrāciju. ES kopā ir jācīnās ar stingriem krimināltiesiskiem līdzekļiem pret mūsu ārējās robežas apdraudējumu, pieprasot ne tikai atbildību no migrantu plūsmas pārvietotājiem, bet arī reāliem organizatoriem. Latvijas gadījumā atbildība var iestiepties līdz pat Baltkrievijas politiskajai vadībai, kas apzināti šobrīd iesaistās trešo valstu nelegālo migrantu izmantošanā, lai censtos apdraudēt mūsu valstiskumu.”

Tāpat tieslietu ministre atgādināja, ka Krievija ir atbildīga par virkni noziegumiem, kas ir tieši saistīti ar tūkstošiem nāves gadījumu, nolaupītiem bērniem un citām zvērībām, tādēļ ES valstīm jāturpina sniegt atbalsts Ukrainai.

“Mēs saskaramies ar reāliem noziedzniekiem. Jau no šīs noziedzīgās rīcības pirmās dienas latviešu tauta ir kopā ar mūsu Ukrainu, tomēr mūsu palīdzību varēs uzskatīt par pietiekamu tikai Ukrainas uzvaras gadījumā,” uzsvēra Inese Lībiņa-Egnere.

Sanāksmē tika arī diskutēts par secinājumiem saistībā ar ES Pamattiesību hartas piemērošanu, tiesu sistēmas noturību pret noziedzīgām organizācijām un narkotiku kontrabandas un organizētās noziedzības apkarošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties