1. Marts 2024 15:57
Jaunumi
Inese Lībiņa-Egnere: Latviešu valoda un tās konstitucionāla aizsardzība ir gan Eiropas vērtība, gan nacionālās drošības jautājums

Piektdien, 1. martā, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere konferencē “Konstitucionālo tiesu loma Eiropu vienojošo kopējo vērtību konkretizācijā” uzsvēra latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas lomu vienotas sabiedrības veidošanā, kas kara un hibrīddraudu apstākļos ir nacionālās drošības garants. Tieslietu ministre arī norādīja, ka Satversmes tiesa ir uzstādījusi augstu latiņu, izvērtējot lietas apstākļus atbilstoši Latvijas aktuālajai situācijai un kontekstam lietā par to Krievijas pilsoņu latviešu valodas zināšanu pārbaudi, kuriem izsniegtas uzturēšanās atļaujas Latvijā.  

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: “Satversmes tiesa atzina, ka valsts pamatpienākums ir nacionālās drošības garantēšana. Spriedumā jo īpaši tika likts uzsvars uz šī brīža ģeopolitisko situāciju, kā arī Latvijas vēsturisko kontekstu. Latvijas robežvalsts Krievijas Federācija, kas ir atzīta par terorismu atbalstošu valsti, joprojām veic agresīvas gan militāras, gan hibrīda aktivitātes pret neatkarīgām valstīm. Un personas, kuras uztur lojalitātes saites ar šādu valsti, rada drošības riskus arī mums, kaut arī neesam tieši militāra konflikta upuri.” 

Inese Lībiņa-Egnere akcentēja, ka laikā, kad Eiropas vērtību pamatu tiešā veidā mēģina satricināt Kremļa īstenotais asiņainais karš netālu no mūsu robežām, mums pašiem sev ir jāatgādina, kas ir mūsu kopējās – Eiropas –  pamatvērtības. 

“Visiem kopā nelokāmi iestājoties par brīvību, demokrātiju, tai skaitā pašaizsargājošo demokrātiju, cilvēktiesībām un tiesiskumu kā mūsu kopīgām vērtībām, mēs varam būt vienoti Eiropā. Tieši konstitucionālo tiesu uzdevums ir būt tiesiskuma sardzē, lai iedzīvinātu šo starptautisko apziņu nacionālajā tiesību sistēmā,” skaidro tieslietu ministre.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties